IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Украйна чакат нов опит за превземане на Киев до пролетта

Европейските лидери одобриха девети пакет със санкции срещу Русия и дадоха зелена светлина на помощта от 18 млрд. евро за Украйна

08:32 | 16.12.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валери Залужни (вляво). Снимка: President.gov.ua
Валери Залужни (вляво). Снимка: President.gov.ua

Още в първите месеци на 2023 година, най-вероятно до февруари или март, Русия ще направи нов опит да превземе Киев, смята главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валери Залужни. В интервю за сп. Economist той коментира, че това вероятно ще стане чрез настъпление през Донбас или дори през Беларус.

Русия подготвя още 200 хил. души за фронта и произвежда нужните артилерийски снаряди и ракети, казва украинският генерал. Мобилизацията проработи, признава още той и посочва, че дори и без опит увеличеният брой войници дава възможност за ротация и почивка за руската армия. Лошото време - обилните валежи, също помагат на руснаците да устоят на украинските атаки през есента.

Списанието посочва, че от около месец няма сериозно придвижване по дългата около 1000 км фронтова линия, включително и заради дълбоката кал, и това отново върна на дневен ред думите за преговори за мир в коментарите на световни лидери като френския президент Еманюел Макрон. Украинският президент Володимир Зеленски обаче е категоричен, че замразяване на конфликта сега, каквото би се случило, ако Украйна приеме условията на Русия, ще означава още по-сериозна руска офанзива в бъдеще.

"Това вече го видяхме в Донбас - те превзеха част от територията и след това "замръзнаха" за известно време, за да се върнат много по-силни, готови за повече окупирани територии", коментира той пред сп. Economist.

Зеленски отбелязва още, че Украйна едва ли ще може да разчита още веднъж на такава подкрепа на Запада, ако Русия нападне страната отново. Нещо повече - той изказва и сериозни съмнения, че гаранции, които би получил Киев , ако приеме условията на Русия сега, ще имат ефект, припомняйки Меморандума от Будапеща, по силата на който през 1994 година Украйна връща на Русия ядрените оръжия, разположени на територията на страната по съветско време.

"Ние предадохме ядрените оръжия в замяна на гаранции за сигурност. Проработиха ли тези гаранции? Не", отбелязва Зеленски. За него решението на конфликта е в изтеглянето на Русия от Украйна до границите, определени през 1991 година, и тогава старт на дипломатически преговори, които да поставят основите на бъдещите взаимоотношения между двете страни.

Украинският държавен глава коментира още, че украинците защитават земята си, която не е нещо абстрактно, а част от тяхната същност. "Какво трябва да направим? Да кажем: вземете всичко наше, а ние ще отидем в Полша?", отбелязва още Зеленски на коментар, че продължаването на военните действия означава повече загинали украинци.

"Много избягаха, но повечето (украинци - б.р.) останаха в страната и няма къде да отидат, затова ще останат до края", допълва той.

Русия включва в боя пенсионирани офицери

Руските военни опитват да покрият липсващите кадри с пенсионирани офицери и такива от запаса, пишат от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в своя обзор на 295-я ден от войната.

Бойните действия остават съсредоточени в Луганска и Донецка област - руските военни настъпват в направленията Бахмут и Авдеевка. В Лиман руснаците опитват да подобрят тактическите си позиции, а в Купянск и Запорожка област се прегрупират, сочат още данните на украинците. По останалите направления руските военни отбиват атаките на украинците, допълват още от Щаба.

Русия подсили своите военни в Донбас след изтеглянето си от десния бряг на р. Днепър, пише и Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя обзор на военните действия. В момента усилията са насочени в направлението Бахмут - Донецк, както и около Авдеевка, потвърждават още те. В допълнение Москва не се отказва от своите ракетни обстрели над гражданската инфраструктура в страната. 

Планът на руският президент Владимир Путин е да пресече украинската контраофанзива и да принуди Киев да се съгласи на преговори, смятат анализаторите. Усилията обаче не дават резултат и в ISW потвърждават опасенията на главнокомандващия на ВСУ, че се подготвя нова операция за превземането на украинската столица. От института посочват, че има още индикации в тази насока, анализирайки придвижването на тежка техника по основните направления по фронтовите линии.

От ISW оценяват възможността Беларус да влезе във войната като ниска без участието на руски военни в удара. От есента обаче присъствието на руските военни в страната се увеличава. Има данни, че част от мобилизираните се подготвят именно в Беларус за  участие във войната.

ЕС одобри девети пакет със санкции за Русия

Европейските лидери успяха да се разберат за деветия пакет със санкции срещу Русия, в който са включени ограничения относно продажбата на части за производството на дронове, включително и за трети страни, които могат да ги предадат на Москва. Текстовете ограничават инвестициите в минната индустрия, както и предвиждат включването на още медии и банки в санкционния списък. Включват се и още персонални санкции за около 200 физически лица, част от които са свързани с принудителната депортация на украински деца в Русия.

По време на Европейския съвет, приключил късно снощи (15 декември), беше дадена и окончателно зелена светлина за помощта от 18 млрд. евро за Украйна през 2023 година. Средствата ще дойдат от европейския бюджет и ще се отпускат на три транша през следващата срещу очаквания за реформи от страна на украинските власти.

Заемът се отпуска с 10 години гратисен период, посочват от Европейския съвет.

ООН актуализира резолюцията си осъждаща окупацията на Крим

ООН актуализира резолюцията си относно спазването на човешките права в окупирания Крим и Севастопол, в която се осъжда окупацията на полуострова. В резолюцията се посочват  При гласуването "за" бяха 82 държави, 80 се въздържаха, а 14, сред които Русия, Иран, Китай и Беларус, се обявиха против. Документът посочва и осъжда практики на руските власти като например отнемането на имущество и депортация за живеещите на полуострова, които отказват да получат руско гражданство, ограничаването на правата на кримските татари, както и забраната за обучение по украински и татарски език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още