IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: В преговорите за мир Украйна трябва да се съобрази с новите руски региони

И дума не може да става руските военни да се изтеглят от Украйна по Коледа, заяви Дмитрий Песков

15:24 | 13.12.22 г. 18
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Конфликтът в Украйна не може да бъде регулиран, ако Украйна не се съобрази с "новите реалности" - присъединените към Русия територии, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на брифинг в Москва, пише ТАСС. Той коментира още, че и "дума не може да става Русия да изтегли войските си около Рождество", каквото предложение направи украинският президент Володимир Зеленски.

По време на виртуална среща на страните от Г-7 той коментира, че Москва може да покаже желанието си за мир и да започне да изтегля военните си от територията на Украйна по рождество, когато "всички мислят за мир, а не за агресия".

"Украинската страна трябва да вземе предвид новите реалности [...] В състава на Руската федерация се появиха нови субекти в резултат на референдумите, които се проведоха на тези територии", заяви обаче говорителят на Кремъл. Според него никакво движение напред по регулиране на конфликта не може да бъде постигнато.

Русия започна войната в Украйна с мотива за "демилитаризация и денацификация" на страната. Преди дни руският президент Владимир Путин коментира, че "специалната военна операция" върви по план и Москва вече има значителни резултати - присъединени нови територии. Това веднага породи коментари в Русия дали целта не е била присъединяването на части от Украйна, а Дмитрий Песков беше принуден да обясни, че една от главните цели е била защитата на хората, а проведените референдуми и присъединяването на украинските области е само резултат от тази цел. 

Москва не планира присъединяване на нови територии, защото предстои "деокупацията на освободените територии", в които Украйна все още държи контрол.

В края на септември Русия анексира четири украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, въпреки че няма контрол върху цялата им територия. Това стана малко след началото на контраофанзивата на украинските военни, при което беше освободена почти изцяло Харковска област. В средата на ноември руските военни се изтеглиха и от град Херсон, който беше най-голямата им придобивка от началото на войната на 24 февруари. Командващият операцията ген. Сергей Суровикин обясни този ход с желанието да бъдат намалени загубите и ограничени загиналите при предстоящи боеве в региона.

Киев настоява преди да започнат разговори за мир, Русия да се изтегли от международно признатите граници на Украйна - включително и от анексирания през 2014 г. Крим и окупираните още преди началото на пълномащабната война територии на Донбас.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още