IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ще трябва да се постигне споразумение за прекратяване на конфликта в Украйна

Остава въпросът как и има ли с кого, коментира руският държавен глава

19:02 | 09.12.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ще трябва да се постигне споразумение, за да се прекратят боевете в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща на върха на регионалните лидери в столицата на Киргизстан, цитиран от БГНЕС.

"Доверието, разбира се, е почти нулево..., но в крайна сметка, в края на краищата, ще трябва да се постигне споразумение", коментира руският държавен глава. "Неведнъж съм казвал, че сме готови за споразумения и сме отворени за тях", добави той.

Коментарът му е отговор на забележките на бившия германски канцлер Ангела Меркел относно споразуменията от Минск, договорени с Париж и Берлин за прекратяване на бойните действия между Русия и Украйна.

Меркел заяви пред вестник „Цайт“, че споразуменията от 2014 г. са били "опит да се даде време на Украйна" и че Киев го е използвал, "за да стане по-силен". Путин посочи, че е "разочарован" от коментарите на Меркел, като добави, че "винаги е предполагал, че правителството на Германия действа честно".

"След такива изявления възниква въпросът: как можем да се споразумеем? И има ли с кого? Какви са гаранциите?", добави още Путин.

Войната в Украйна, наричана от Путин "специална военна операция", започна в края на февруари. Оттогава западът наложи редица санкции в опит да изолира Москва, като най-скорошните влязоха в сила по-рано тази седмица. По този механизъм - за който се говореше от месеци - компании няма да могат да предлагат своите финансови, логистични и застрахователни услуги за преноса на руски петрол с цена над тавана от 60 долара за барел.

В петък Путин каза още, че Русия може да ограничи добива на петрол в отговор на ценовия таван.

"Не казвам, че това е решението, но може би ще бъде необходимо да обмислим потенциално намаление на добива", коментира руският държавен глава пред "Россия 24". Той допълни, че Москва не иска да търгува със страни, които прилагат таван на цената на петрола.

Путин каза още, че таванът е около нивата, на които Русия продава и в момента. "Не се притеснявайте за приходите в бюджета", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Solar Power няма да затрие цялата планета с ядерените си ракети... това не трябва да те плаши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: За твоя жалост вариантите са само 2. Единия е просто путлера си изтегля ордите от чуждата държава, плаща репарацийки и се моли и надява някога да му простят. Втората опция е да започне с ядрените ракети и да затрие цялата планета. Това са изходите :) Колкото повече бави изход 1 толкова повече руски и украински войници ще умрат за мечтите на едно джудже или по скоро руски бандит , но в крайна сметка ще се постигне пак точка едно. Набийте си го в тиквените глави дрогари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
mikimaus
преди 1 година
Намали репарациите Свирчо,оти на Горубляне ша требва небостръгачите да потъват у млаката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
xapoznai
преди 1 година
Според мен е време да подготвя почвата как нацистите са избити и ще трябва да се подпомогне украинската нация като се платят репарации, което е нищожна цена за успешната военна операция. Нацизмът е изкоренен в Украйна, урааааааа!!! И след като вече няма опасност от нацистите, руската супер армия може да се върне към границите от 2014...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Капеесес, Капеесес, Шлепали шлепки, шляп ,шляп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Путин говори за неща, в които не вярва, но иска лакеите му са вярват в тях. Трудно, другари. Нелепо, дори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 и понеже си мега тъъъп, нека да преведа кво е казал Късия ... плаче за преговори СЕГА, докато още имат няква окупирана територия, защото знае какво ще се случи следващите месеци... руската армия няма да стане по добра от колкото беше в първия ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 иванушка, не изниква изобщо такъв въпрос. Първо традиция е Русия да не спазва споразуменията си, и да се споразумеят сега, те пак няма да го спазят! Така че не се пъни, никой няма да си хаби времето повече да говори с Путин...Преговори ще има чак като ви изхвърлят от последното украинско село, или след като късия се люшне на въжето и сами си тръгнете! .. Тая държава е загубихте и хората там ще ви мразят следващите 200г. Както ви мразят в Полша и във всеки един ваш съсед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
Златния милиард що не си дигне партакешите в Сайберия и Монголските степи има неусвоени УПИ-та?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 16
Tikva007
преди 1 година
*След такива изявления възниква въпросът: как можем да се споразумеем? И има ли с кого? Какви са гаранциите?", добави още Путин.* Много лесно ще се споразумеете и няма да се чудиш с кого - сами ще дотичат и европейци, и американци, както във войната с Грузия и войната в Донбас през 2015 г. Само че преди това ще трябва да докарате нещата до там, че Зеленски да си изяде тениската, както Саакашвили си изяде вратовръзката и Порошенко - ноктите. До тогава ще го пипате сополив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още