IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Ще трябва да се постигне споразумение за прекратяване на конфликта в Украйна

Остава въпросът как и има ли с кого, коментира руският държавен глава

19:02 | 09.12.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ще трябва да се постигне споразумение, за да се прекратят боевете в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща на върха на регионалните лидери в столицата на Киргизстан, цитиран от БГНЕС.

"Доверието, разбира се, е почти нулево..., но в крайна сметка, в края на краищата, ще трябва да се постигне споразумение", коментира руският държавен глава. "Неведнъж съм казвал, че сме готови за споразумения и сме отворени за тях", добави той.

Коментарът му е отговор на забележките на бившия германски канцлер Ангела Меркел относно споразуменията от Минск, договорени с Париж и Берлин за прекратяване на бойните действия между Русия и Украйна.

Меркел заяви пред вестник „Цайт“, че споразуменията от 2014 г. са били "опит да се даде време на Украйна" и че Киев го е използвал, "за да стане по-силен". Путин посочи, че е "разочарован" от коментарите на Меркел, като добави, че "винаги е предполагал, че правителството на Германия действа честно".

"След такива изявления възниква въпросът: как можем да се споразумеем? И има ли с кого? Какви са гаранциите?", добави още Путин.

Войната в Украйна, наричана от Путин "специална военна операция", започна в края на февруари. Оттогава западът наложи редица санкции в опит да изолира Москва, като най-скорошните влязоха в сила по-рано тази седмица. По този механизъм - за който се говореше от месеци - компании няма да могат да предлагат своите финансови, логистични и застрахователни услуги за преноса на руски петрол с цена над тавана от 60 долара за барел.

В петък Путин каза още, че Русия може да ограничи добива на петрол в отговор на ценовия таван.

"Не казвам, че това е решението, но може би ще бъде необходимо да обмислим потенциално намаление на добива", коментира руският държавен глава пред "Россия 24". Той допълни, че Москва не иска да търгува със страни, които прилагат таван на цената на петрола.

Путин каза още, че таванът е около нивата, на които Русия продава и в момента. "Не се притеснявайте за приходите в бюджета", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 9
evlogi
преди 1 година
Ще каталяса скоро палячото..Лошото е,че с това проблемите на цивилизованият свят с наследниците на татарските орди едва ли ще приключат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още