IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС констатира, че санкциите срещу Русия са пощадили собствените му икономики

Блокът е одобрил повече от 150 национални мерки за смекчаване на шока от руската инвазия, възлизащи на  525,5 млрд. евро

09:00 | 09.12.22 г. 23
Автор - снимка
Създател
Жена минава покрай унгарски правителствени билбордове, на които пише: „Санкциите на Брюксел ни унищожават“, изобразявайки санкциите като бомби. Снимка: Janos Kummer/Getty Images
Жена минава покрай унгарски правителствени билбордове, на които пише: „Санкциите на Брюксел ни унищожават“, изобразявайки санкциите като бомби. Снимка: Janos Kummer/Getty Images

Според изготвена от Европейската комисия оценка въздействието на санкциите на Европейския съюз върху собствената му икономика досега се е ограничило до няколко конкретни сектора.

Ограничителните мерки са предизвикали проблеми с доставките в сектори като дърводобива и благородните метали, но по-широките смущения са се дължали най-вече на тенденциите на световния пазар, войната на Русия в Украйна и ответните мерки на самата Москва, предава Bloomberg, позовавайки се на лице, запознато с анализа. 

Оценката на въздействието, която беше поискана от държавите членки, е публикувана в момент, в който държавите от ЕС обсъждат предложения за девети пакет от санкции, които ще бъдат насочени срещу достъпа на Русия до безпилотни летателни апарати и ще наложат допълнителни ограничения върху инвестициите, банките и износа на технологии.

Блокът се опитва да адаптира санкциите си така, че да наказва повече Москва, отколкото собствените си държави членки. Унгария, която се противопостави на някои от усилията на ЕС да наложи санкции на конкретни цели, обвини санкциите на блока за икономическите си затруднения, но анализът показва, че критиките са преувеличени. 

525,5 млрд. евро 
е стойността на над 150 национални мерки за смекчаване на шока от руската инвазия срещу Украйна.

Към края на ноември ЕС е одобрил повече от 150 национални мерки за смекчаване на шока от руската инвазия срещу Украйна като част от временната кризисна рамка, която позволява гъвкавост в рамките на правилата за държавна помощ, твърди източникът, пожелал анонимност, тъй като документът не е публикуван публично. Според оценката мерките възлизат на 525,5 млрд. евро.

ЕС се опитва да изясни или дори да промени санкциите си, за да се увери, че те няма да засегнат износа на храни от Русия или да ограничат твърде силно продажбите на петрол.

Преди инвазията на Русия се очакваше икономиката на ЕС да се разшири значително, като до голяма степен се върне към нивата на производство отпреди пандемията. Вместо това войната доведе до по-високи цени и прекъсвания на веригата за доставки и постави под напрежение публичните финанси, тъй като правителствата се опитват да смекчат въздействието на нарастващите разходи за енергия.

Ръстът на цените на енергията беше особено силен в ЕС в сравнение със САЩ и Япония, като постави предизвикателства пред конкурентоспособността и доведе до намаляване на производството в няколко завода. Според оценката мерките, въведени от държавите членки за ограничаване на въздействието на високите цени на енергията върху домакинствата и дружествата, се очаква да доведат до нетни бюджетни разходи в размер на 0,9% от брутния вътрешен продукт на ЕС през 2022 г.

След политическия натиск за постепенно намаляване на зависимостта на Европа от Русия и забраната за нейния морски суров петрол вносът на газ и петрол от Москва е намалял значително и в момента възлиза на около една трета от нивата, наблюдавани в началото на годината, се посочва в оценката. Преходният период за забрана на морския петрол, както и изключенията за суров петрол, доставян по тръбопроводи, са позволили на пазарните участници да осигурят достатъчно алтернативи за момента, да се справят с инфраструктурните затруднения и да модернизират рафинериите.

Според оценката обаче продължаващи смущения в доставките на руски газ могат да влошат перспективите за инфлацията и икономическата активност. Доставките по няколко маршрута вече бяха прекъснати.

Въпреки че през първата половина на тази година БВП на ЕС нарасна, годишната инфлация в блока достигна 11,5% през октомври, а растежът в целия блок е неравномерен, като в някои страни той е нисък или отрицателен. Потребителското доверие е рекордно ниско и според източника не може да се изключи рецесия.

9%
е делът на руския внос в ЕС от общия спрямо 45% преди войната.

Ограниченията за износа за ЕС са разработени така, че да сведат до минимум въздействието върху веригите за доставки. Вносът от Русия е спаднал до около 9% от общата входяща търговия от 40%-45% преди войната, като ключовият внос е заменен от страни като Турция, Бразилия, Южна Корея и Индия.

Въпреки това забраната за внос на дървесина е допринесла за повишаване на цените и все още има някои проблеми с доставките на шперплат и дъб, се посочва в оценката.

При някои продукти недостигът се дължи по-скоро на войната и мерките, предприети от Москва, отколкото на санкциите. Вносът на редки газове, като неон и ксенон, които са необходими за производството на дървени стърготини, се е сринал.

Досега ударите по критични суровини, които не са обект на санкции, са били в до голяма степен избегнати. Оценката показва, че вносът на алуминий, никел и титан се е увеличил, а на паладий и мед леко е намалял. 

Според анализа една от уязвимите страни, които войната в Украйна разкри, е зависимостта на ЕС от руските железници и коридори за товарни превози с Китай. Проблемът вероятно ще се отрази на транспортните разходи и се прибавя към предизвикателствата при въздушния превоз на товари, както и към трудностите при превоза на товари в предимно китайски пристанища.

Цените на няколко позиции хранителни и селскостопански продукти, които се повишаваха преди войната, започнаха да спадат отчасти благодарение на Черноморската инициатива за зърно и създаването на т.нар. пътища на солидарността, става ясно от оценката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - кyхич, потърси специализирана помощ. Пyтин има 80% подкрепа в Русия... урсулата надали има и 18% в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 разбира се че може, глуупако.. не се опитвай да разсъждаваш, доказано неможеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: *ЕС не може да влезе в конфликт с никой, защото ЕС не е държава и няма армия*. В този смисъл и заглавието на статията, както и цялото й съдържание, са съдрана лъжа, защото ЕС не може да има *собствени икономики*. В общи линии, ЕС няма нищо, освен една комисия, която се разпорежда от последна инстанция със съдбата на националните държави, които пък имат всичко. *Вся власть советам*, а цялата отговорност - на държавите. Хитро по троцки-ленински.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: baba_meca да ама не! руснаците не подкрепят путин и не го избират, както твърдиш! ЕС не е държава, а съюз и въпреки това Урсула има по голяма подкрепа в ЕС отколкото *** в русия... Много държави в ЕС НЕ избират пряко Изпълнителната власт.... или викаш то който не подкрепяше путин вече е или в затвора или в наказателна колония, нещо което НЕ се случва с НЕподкрепящите Урсула... тук да се изкажеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
До: khaoДа ама не- Путин руснаците си го подкрепят. А и въобще не е наша работа да се изкаваме за него, защото не го избираме ние. Но за ЕС не е така- тук би трябвало да се чува гласа на народа т.е. нашият глас..Нали е топ демокрацията- например Урсулата нещо не е популярна в Европа - и като дръпнеш чертата се оказва, че в демокрацията ни управляват патки дето нямат подкрепата на народа, а в тоталитарната Русия ги управлява лидер дето народа го подкрепя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Снощи беше потвърдено, че РФ са изпратили части на Вагнер и мобилизирани в района на Сватове. Нещо, за което аз пиша от седмици. Проблемът сега е провеждането на новата мобилизация, за която Путин излъга, че не се прави и как ще се отрази на настроенията в РФ. Въпросът остава - кое е първо - Бахмут или Сватове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: baba_meca позицията за продавач на царевица вече е заета от един нисичък руснак... че и на него не му се получи управлението който превърна страната си от обор на ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
Значи излиза, че за тия цени не е виновен Путин, а управляващите в ЕС. Да вземат да си поемат вината и да се махат! Видимо са некадърни управляващи и не стават....Например Урсула като лекар нещо не и се е получило, сега като политик видно пак не и се получава. Има и други професии- може да се пробва да продава царевица на плажа например...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 1 година
До: khao, хех, губят ми се юридическите параграфи :) Дай Боже и догодина да ти излиза сметката :) И премии за Коледа също(големи) пожелавам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: doba и сега пак реши да излъжеш... ЕС не може да влезе в конфликт с никой, защото ЕС не е държава и няма армия! Русия влезна в конфликт с нормалния свят.... нека наричаме нещата с истинските им имена, щом не искаш да изместваш темата!... нали, няма спор че руската армия е в Украйна! ... и да, келепира ми излиза идеално.. цените може да скочат с още 50% и пак ще мога да си купя повече неща от ... примерно преди 10 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още