IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша поставя условия на ЕС, за да спази петролното ембарго

Най-голямата местна рафинерия PKN Orlen се опасява, че унгарският конкурент MOL ще получи конкурентно предимство от достъпа до по-евтин руски суров петрол 

11:36 | 25.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Само няколко седмици преди Полша да спре напълно покупките на петрол от Русия правителството във Варшава лобира за мерки от страна на Европейския съюз, които да му помогнат да спази обещанието, предава Bloomberg. 

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обеща още през май, че страната му ще се опита да прекрати вноса на петрол от Русия по северната част на гигантския петролопровод „Дружба“ до края на годината. По това време подобен ангажимент пое и германският му колега Олаф Шолц, чиято страна също разчита на внос по същата петролна връзка.

Тогава и двамата се опитваха да засилят въздействието на санкциите на ЕС, които забраняват покупките на морски петрол от 5 декември, като същевременно щадят вноса по тръбопроводи. Планът беше след изявленията на Полша и Германия само страните, които използват южния участък на „Дружба“ - Унгария, Словакия и Чешката република - да продължат да купуват руски суров петрол по тръбите.

Сега Полша настоява както за санкции по северната част на връзката - създаване на правно основание за Варшава да прекрати съществуващите договори с Русия - така и за система от тарифи за тези, които продължават да получават доставки по южната част на връзката.

„По наше мнение въвеждането на допълнителни санкции, включително за северната част на петролопровода „Дружба“, изисква съответни разпоредби на ниво ЕС“, заяви полското министерство на климата в отговор на въпроси на Bloomberg. „Полша си сътрудничи с Германия по този въпрос“. 

Германското министерство по-рано заяви, че „проучва и обсъжда“ изпълнението на ангажимента си да прекрати вноса на тръбопроводи „под висок натиск“. То допълни, че регламентът за санкциите проправя пътя на ЕС да отмени изключението за внос по тръбопроводи, когато дадена държава членка е постигнала достатъчен напредък, за да диверсифицира източниците си на доставки.

През миналата година Русия доставяше около 720 000 барела суров петрол на ден в Европа през „Дружба“, като лъвският пай от този обем отиваше в Полша и Германия.

Според запознати, които не са пожелали да бъдат назовани, залогът за Полша е и конкурентоспособността на най-голямата рафинерия в страната - PKN Orlen, която се опасява, че унгарският конкурент MOL ще получи конкурентно предимство от достъпа до по-евтин руски суров петрол. 

Според полското министерство на климата е необходимо да се въведе „механизъм за равнопоставеност“ по отношение на руския петрол по тръбопроводите.

Ако обаче ЕС въведе подобен механизъм, това би могло да се отрази негативно и на рафинерията на „Лукойл“ в Бургас, която би била натоварена с допълнителна финансова тежест. 

Orlen заявява, че е подготвена за потенциалното спиране, тъй като е в състояние да замени вноса от „Дружба“ с алтернативни доставки, но се нуждае от решения на правителствено ниво, ако трябва да анулира иначе валидни договори с руски доставчици.  Внос на петрол по "Дружба". Графика: Bloomberg LP Внос на петрол по "Дружба". Графика: Bloomberg LP

Компанията намали вътрешната си зависимост от руския петрол до 30% след инвазията в Украйна, като замени суровия петрол с доставки от други източници, основно от Саудитска Арабия и Норвегия. Министерството на климата на Полша заяви, че страната вече не внася суров петрол от Москва по море. 

Провалът в намирането на общоевропейско решение може да даде основание на полската рафинерия да продължи вноса от „Дружба“ и след края на тази година. Санкциите биха се считали за форсмажорни обстоятелства, което би позволило да се избегне нарушение на договора.

През миналата седмица стана ясно, че Orlen е поискала да получи петрол от тръбопроводната система „Дружба“ през следващата година - ход, който според компанията е „само за да резервира потенциален транзитен капацитет“.

Полски официални лица смятат, че все още има голям шанс страната да спре всички сделки с Москва и да бъде намерено политическо решение. 

Докато санкциите за северния участък на „Дружба“ изискват единодушие и срещу тях ще се противопостави Унгария, решението на ЕС за тарифите ще се нуждае от по-нисък праг на подкрепа с квалифицирано мнозинство от националните правителства. 

Според хора, запознати с въпроса, се разглеждат и други инструменти. Въпросът може да бъде обсъден от лидерите на ЕС на срещата им на върха в средата на декември, където ще присъстват и Моравецки, и Шолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още