IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на рафинерията "Лукойл Нефтохим"

Без износ съоръженията ще бъдат затворени, предупреждават от компанията

16:06 | 22.11.22 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската "Лукойл" съобщи преди ден, че е взела решение да прехвърли дейността си в България и да плаща данъците от работата на своята рафинерия в Бургас в българската хазна. Това ще донесе 100 млн. лева приходи на държавата до края на 2022 година и към 700 млн. лева през 2023 година. С тези приходи в хазната може да помислим за продължаване на подкрепата за скъпите горива, коментираха от служебното правителство по време на брифинг в Министерския съвет.

В бизнеса решенията рядко са алтруистични и едва ли "Лукойл" е водена единствено от желанието да подкрепи със своите данъци българската икономика. И реално в ситуацията днес най-важният въпрос е не колко данъци ще плаща "Лукойл Нефтохим", а дали въобще ще може да продължи да работи.

Отговорът е в европейските регламенти. Схемата, по която работи в момента рафинерията, предвижда работа "на ишлеме" - руският петрол се предоставя от дъщерната фирма на "Лукойл" Litasco, регистрирана в Швейцария, преработва се в Бургас и готовият бензин се връща обратно, а след това "Лукойл" го продава на своето търговско дружество в България.

 От 5 декември обаче ЕС забранява вноса на руски петрол с цел да намали приходите, с които Москва финансира войната в Украйна. България получи дерогация от това правило - отчасти защото рафинерията е пригодена за работа най-ефективно със сорт "Уралс" и е нужно технологично време за промяна, отчасти защото макар и с морски терминал, страната ни е зависима от работата на Босфора за получаване на алтернативни доставки. Заради войната в Украйна движението на танкери е забавено и в някои случаи се чака и до 30 дни за преминаване.

Благодарение на изключението на Брюксел страната ни ще може да получава руски петрол през терминалите край Бургас до края на 2024 година.  

Така че за рафинерията суровината ще бъде осигурена, дори и с руски произход. Но това все още не е гаранция, че тя ще може да продължи да работи. Защото, както признаха и по време на брифинга в Министерския съвет, ако не изнася своята продукция, тя най-вероятно ще затвори. А чисто технологично повторното отваряне на рафинерията, когато се промени геополитическата обстановка, ще е трудно, връщането на изгубените пазари - почти невъзможно.

Какво пише в Регламент 833/2014 на ЕС от 31 юли 2023 година?

Дали работата на рафинерията е въпрос на договорки? Председателят на УС на "Лукойл Нефтохим" Илшат Шарафутдинов твърди, че зареждането на самолети с гориво по европейските правила представлява износ на горива и ако се приложи забраната, описана в регламента на ЕС за санкциите срещу Русия, то производството на самолетни горива изцяло ще спре - логично, вътрешен пазар на самолетно гориво, липсва.

Санкциите срещу Русия са описани в актуализацията на Регламент 833/2014 от 31 юли. Текстовете на чл. 3м, т.7 и т.8 забраняват реекспорта на руски петрол и горива, получени по силата на изключенията. По тази точка спор няма - България няма никакво намерение да изнася руски петрол, гарантират и от "Лукойл", и от служебното правителство.

Но европейските правила забраняват и износа на продукти, получени от такъв петрол. Уловката тук е, че изрично е записано, че става дума за доставките на петрол през тръбопровод ("Дружба", които също са разрешени до края на 2024 година). Реално ЕК не забранява покупката на "тръбен" петрол, тъй като страни като Унгария, Чехия и Словакия нямат друг източник на суровината. Дерогацията, тоест изключението от правилата, е единствено за доставките на петрол чрез морски терминали за България, както и доставките на газьол за Хърватия.

Хващайки се за текста, България действително може да изнася горива от руски петрол. Но да се позволи единствено на България да продължи да изнася горива от руски петрол, чиято цена в момента е с около 20 долара по-ниска от сорта Брент, ще е нечестно предимство за българската икономика и изкривяване на европейския пазар. Много малко вероятно е Брюксел да го допусне автоматично, но дали може да подлежи на преговори и на какво може да стъпи българското правителство?

По време на брифинга в Министерския съвет в понеделник (21 ноември) вицепремиерът Христо Алексиев избегна точен отговор на въпрос дали имаме конкретно становище на ЕК, което да позволи този износ. Той само каза, че са водени разговори с Брюксел, а зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че преработен в България руски петрол се превръща в българска стока и може да бъде изнесен навсякъде.

От "Лукойл" обясняват, че 50-55% от производството на рафинерията е за износ. Ако производството се свие само до вътрешния пазар, продукцията пък няма да бъде с конкурентна цена. Или с други думи - рафинерията затваря, ако няма как да изнася продукцията си.

Според икономиста Красен Станчев основните пазари на "Лукойл Нефтохим" са Армения, Грузия, Украйна, Молдова, Румъния и Гърция. Пред "Нова телевизия" той уточни, че повечето, освен Армения, са с ясна позиция против войната в Украйна. Както, между другото, е и "Лукойл" - компанията беше една от малкото руски компании, които още в началото се обявиха против военните действия в Украйна.

Станчев беше категоричен, че е напълно възможно и компании от трети страни да бъдат регистрирани в България, да купуват и да изнасят за трети страни горива, дори и с произход на петрола от Русия.

Ще има ли ефект за българския потребител?

Ефектите за българските потребители от решението на "Лукойл" да плаща данъци в България трудно може да се оценят на този етап, смятат повечето експерти. Според Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), всичко зависи от обхвата на подкрепата.

Пред "Нова телевизия" той изчисли, че ако се отпуска помощ за всички потребители, то цените ще намалеят с около 20-30 стотинки на литър. При целеви групи всичко зависи колко големи са те и каква част от събраните приходи от дейността на рафинерията ще бъдат насочени по такава мярка.

Терзиев коментира, че в последните три години бизнесът с горива стъпва основно на "ефективната работа на рафинериите" - в момента печелят най-много петролните компании със собствени рафинерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
LUK могат да работят със всякакъв петрол , въпросът е в ефективността и дълбочината на преработката . Допреди две петилетки дълбочината не беше проблем , да отбележа за протоколът . Обаче направиха реконструкции и модернизации и сега мисля че са го докарали до над 90% , демек почти нищо не депонират . Добра за бранша ефективност . Дрън-дрън та пляс , че само с рассийски смеси могат да бачкат . Могат ефективно да работят и с иракски тежък петрол . Въпрос на политическо решение е , не техническо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Един Българин
преди 1 година
Лукойл могат да купуват и арабски петрол ако искат, но по-лесно ще е реекспорт от Турция като Марешки. Друг е въпросът колко ЕС ще си затваря очите. Много се съмнявам да искат да си затворят златната кокошка, която може да продава и извън ЕС. Едва ли Грузинците много мислят от къде е, а за турците да не говорим. Ще загубят милиарди ако спрат да работят и със сигурност не искат това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ок, взима си бележка... че една офца верно избяга, и вече даже си регистрира профил тук с име циклоп, а сега тиква007 и започна да пише пропаганда срещу хората, и сега се мъчи да привлече още овце в стадото си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
10 лв. кило биндзин ще намали войната по пътищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Да, трудът в животновъдството е тежък и често неблагодарен. Отбивай се по-често тук за разсейване, стига да не ти избягат овццете. И дискусиите с мен може да ти помогнат - малко да ти пооправим езика, че нещо не звучи достоверно твърдението ти, че си от даскалско семейство. Освен, ако родителите ти не са били даскали по трудово и физическо в някое ТВУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
Моабет да става
преди 1 година
Къде е юристката да им обясни, ние работим с швейцарски пертрол на Litasco, а не с руски? Те от къде го купуват нас не ни интересува. Веднъж заплатен той става швейцарски. Скоро ще е Дубайски. И после от къде решиха, че ползвайки този петрол имаме нечестно предимство? Къде видяха 20$ по-малко. Litasco може да продава петрола на Лукойл на цената на Брент, даже и по-скъпо. Цените са търговска тайна и едвали фирмите си развяват договорите насам натам. Написаното погоре сметки без кръчмар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 на никой не му се занимава с глуuuпостите ти, а аз те използвам зада разтоваря стреса от тежкия работен ден! я ще ме разсмееш с някоя измислица, я ще те нахраня за някоя лъжа и те така те! ... че сега нали знаеш иде деня на благотворителноста и всеки се е сетил за нещо! :):):) Ако не виждаш, даже не съм се изказал по темата, коментирам твоите тъъъпни! Ето пак написа некво есе, н не даде яснота на коментар номер 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Благодаря за включването! Знаех, че няма да пропуснеш. Предполагам, с теб и ще приключи участието на групата експерти по всичко, но най-вече по енергийните теми и неотложността на пълното ни скъсване на връзките ни с Русия в енергетиката. Виждаш, че пак освен теб никой не участва под статии за енергийната криза. Иначе са първи под хвалбите около % ВЕИ. Апропо, с животновъдство ли се занимаваш? Това обяснява някои неща в поведението ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: Tikva007 писал, писал.... и нищо не казал! Лакърдия след лакърдия... некой си бил казал че рефинерията е вредна, но нашия дееебилл не казва кой е (в реалност никой не е казал такова нещо)! и накрая било изчистен от всякви условности (условности, разбираш ли)... за някво си безумие (пак дебииила не казва какво е това безумие) ... и после нашия смоооотаняк говорил с факти, а не с локуми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 14
Tikva007
преди 1 година
Тук от разни дървени човечета толкова е изписано за вредата за България от тази рафинерия, че просто е трудно да се намери резон в участието на думата *спасяване* в заглавието. Усеща се и вътрешното напрежение за повечето участници тук в коментарите при спонтанен импулс да заявят отношение. А рафинерията *Лукоил Нефтохим*'е всъщност е един изчистен от всякакви условности, нагледен пример за цялото безумие, което се твори в Европа от група зависими от частни задокеански грантове чиновници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още