IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" прехвърля цялата си дейност в България от януари 2023 г.

При спазването на европейските регламенти за свръхпечалбите рафинерията ще внесе 100 млн. лева в хазната през тази година

16:41 | 21.11.22 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От 1 януари 2023 година руската "Лукойл" ще прехвърли цялата си дейност в България и ще отчита своите приходи и съответно ще плаща своите данъци в страната, съобщи по време на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев.

Той обясни, че решението вече е взето от руска страна и предстои да бъде официализирано от ръководството на руския гигант.

"Лукойл" е собственик на българската рафинерия в Бургас чрез своята швейцарска компания Litasco. Преди време стана ясно, че компанията анализира дали да не се изнесе от Европа заради санкциите и вероятен пристан за офиса ѝ е Близкия изток. С решението на ръководството на руската компания вече отпадат всички посредници, каза Алексиев и допълни, че "златната акция" на държавата в управлението на "Лукойл Нефтохим" ще остане.

В рафинерията преработват руски петрол, като страната ни получи дерогация от европейското петролно ембарго и ще може да продължи да внася суровината и след 5 декември. Не е съвсем ясно обаче дали ще можем да изнасяме преработените продукти за ЕС или за трети страни. Според вицепремиера България се възползва от решението на ЕС да даде дерогация за руския петрол, договаряйки пренасянето на дейността в страната. 

Алексиев коментира още по време на брифинга, че изчисленията на правителството показват, че прилагайки правилото за изземване на свръхпечалбите, свързани с енергийната криза, от "Лукойл" в българската хазна през 2022 година ще влязат 100 млн. лева. При запазване на статуквото през 2023 година приходите ще бъдат 700 млн. лева. Тези средства ще отидат за компенсиране на уязвими потребите заради високите енергийни цени.

Председателят на УС на "Лукойл Нефтохим" Илшат Шарафутдинов коментира от своя страна, че на базата на сложната макроикономическа ситуация и разходите в цените на руския петрол и сорта Брент е справедливо да бъде променена бизнес схемата за България. 

Шарафутдинов уточни, че до 2020 година вече е било работено по тази схема - център на дейността е бил в България, но тогава обстановката не е позволявала да бъде генерирана печалба, която да бъде обложена в страната. С цел да може да плаща данъци в България, "Лукойл" е променил схемата и целият търговски риск е бил насочен към организацията в Швейцария и реално рафинерията е работила на "ишлеме".

"Вече е налице положителен марж от преработката", категоричен беше представителят на "Лукойл", който очаква и "значително да се увеличат постъпленията в българския бюджет". Новата, стара схема означава, че рафинерията вече ще купува руския петрол, ще го преработва и ще продава преработената продукция. Той посочи, че през лятото е било много трудно да се работи - липсвали са танкери за преноса на петрол, застрахователи и банки, които да дават гаранции за дейността.

Оптималната суровина за рафинерията е сортът "Уралс", коментира още Илшат Шарафутдинов по време на брифинга. Според него без руски петрол и възможност за износ на произведената продукция рафинерията не може да съществува.

Христо Алексиев коментира, че има недоразумение относно възможността дали България ще може да изнася горива, произведени от руски петрол, или не. Той обясни, че е водена кореспонденция с Европейската комисия и смята, че няма да има проблем страната ни да продължи да изнася преработени продукти от руския петрол.

През тази година "Лукойл Нефтохим" ще преработи рекордни количества петрол - около 7,1 млн. тона и изнася към 50-55% от произведената продукция, като част от нея въобще не може да се потребява в България, казаха още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: baybay11 и последно от мен... хюлет пакард (вече бившето, сега DXC) имат офис в София около 4-5 хиляди човека (от почти 16-17 години)... кажи ми моля те колко данъци са платили (данълк печалба) у нас! Благодаря! ... и ако не са, кажи ми кой им е поставил политически чадър, благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: baybay11 ... а това че повтаряш само че са монополисти, говори че изобщо не си в час по този казус... да, монополисти са, е и ? Кво общо има това с данъчното облагане? Политически чадър им пази монопола, а не плащането на данъци е абсолютно законно и не им е нужен политически чадър за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: baybay11 спирам... отново ме застреля с общи приказки! Само не стана ясно какво общо има застраховките с това че се местят от швейцария у нас ... но сигурно има политическа воля!Сега очаквам същата воля и при другите мултинационални компании които оперират тук и по другите държава.... аз чакам да видя и тия кво ще платят :):) щото едно е да обещаеш, друго е да го свършиш!ж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
До: khao Да не би аз еднолично да съм позволила на лукойл да държи над 85 процента от бг. данъчни складове у нас, м- да не мислите, че това няма никаква, ама абсолютно никаква връзка с политиката в България към газпром, лукойл и всички други големи международни фирми, м;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: khao ''...това е станало поради няква си тяхна причина...'' Ъхъъъм- ''тяхната причина'' се крие в датата 05.12.2022 г. и санкциите на ЕС спрямо руския петрол, застрахователните услуги, свързани с транспортирането му и с дерогацията на България относно вноса на руски петрол у нас;0 Политическа воля накратко означава кабинетът да е съгласен да премахне политическия чадър над съответната фирма и да се изпълни законът, т.е. ако се налага фирмата да се санкционира- да се случи точно това;0 Да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: baybay11 Не, ти написа че има закон по който може да ги обложим, аз ти казах че няма как да обложим печалба реализирана в чужда държава!... сега казваш че имало политическа воля (каквото и да значи това абстрактно понятие) ... къде точно в статията виждаш описана такава воля ? Ако са решили да преместят операциите тук, това е станало поради няква си тяхна причина, а не заради политическа воля или закон който не съществува... и нека да ги платят първо, че сегашното правителство доста лъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
''...При спазването на европейските регламенти за свръхпечалбите рафинерията ще внесе 100 млн. лева в хазната през тази година...'' E- написах ли аз в предходна статия, че този въпрос е въпрос на политическа воля, а не на ''липса'' на печалба, която да бъде обложена с данък на територията на Р.България и че ако българската държавна власт съумее да формира политическа воля, ИМА юридически начин за ПРЪВ ПЪТ лукойл да плати данък печалба на българския фиск;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още