IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се запасява с руски дизел, преди ембаргото да влезе в сила

От началото на войната в Украйна обаче европейските страни значително са намалили зависимостта си от руски горива

11:39 | 21.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските търговци активно запълват резервите си от руски дизел в очакване на петролното ембарго на Европейския съюз (ЕС), пише Ройтерс. Общността ще забрани вноса на руски петрол от 5 декември, а от 5 февруари 2023 година и на руски горива. Опасенията на континента са, че алтернативите са ограничени и може да се стигне до недостиг на горива.

По данните на анализаторите от Vortexa в първата половина на ноември вносът на руски дизел в т.нар. хъб на рафинериите ARA (абревиатура от имената на пристанищните градове Амстердам, Ротердам и Антверпен - бел. ред.) се увеличава до 215 хил. барела дневно, или увеличение от 126% спрямо първата половина на октомври.

Руският дизел вече съставлява около 44% от общия европейски внос спрямо 39% през октомври, сочат още данните на Refinitiv. Но в същото време зависимостта на Европа от руски горива намалява с 50% спрямо месеците преди началото на пълномащабната война в Украйна, допълва още Ройтерс.

Европа трябва да си осигури алтернативен внос, за да запълни недостига от 500-600 хил. барела дневно и тези количества могат да дойдат от САЩ, Близкия изток и Индия, смята анализаторът Юджин Линдел от FGE.

На 30 ноември търговците трябва да докажат пред петролната борса ICE, че няма руски петрол в блендовете, които внасят по контрактите си от януари 2023 година. През декември все още е допустимо в ARA да пристигат танкери с руски петрол, но той ще се прекачва на други съдове и няма да се търгува в Европа.

Междувременно Китай също е започнал да увеличава износа на петролни продукти, особено дизел, посочва Bloomberg. По данни на анализатори планираните товари за ноември са около 6 млн. тона, или с 37% повече спрямо октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
ratten
преди 1 година
"Европа трябва да си осигури алтернативен внос, за да запълни недостига от 500-600 хил. барела дневно и тези количества могат да дойдат от САЩ"самите сащ имат запаси за около месец, после кaпут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Achtung
преди 1 година
То пък щото знаят дали дизела от Индия или от Китай не е руски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Европа се запаси и с руски газ. Сега ще чакаме да видим, за колко ще стигнат запасите и след като свършат, как ще бъде. Иначе, много интересна логика: Общността забранява руските горива, защото са вредни за целите и задачите на Общността, затова се запасяваме с руски горива!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още