IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските рафинерии намаляват покупките на руски петрол от декември?

Купувачите анализират рисковете от ограниченията на търговията, които влизат в сила от началото на декември

10:30 | 15.11.22 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайските рафинерии намаляват покупките на руски петрол от декември, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. От началото на декември влиза в сила петролното ембарго на Европейския съюз, както и механизмът за ограничаване на цената на суровината, приет от Г-7, припомня агенцията.

Китай и Индия са най-големите купувачи на руски петрол от началото на войната в Украйна. В момента обаче има голяма несигурност как точно ще бъде ограничена търговията с руски петрол. Засега в Китай смятат, че договорените преди време декемврийски доставки ще бъдат осъществени, разказват още търговци, базирани в Китай. Но някои рафинерии хеджираха риска и заявиха доставки от Бразилия и Западна Африка за декември въпреки по-високата цена.

През октомври доставките на руския сорт "Уралс" в Китай достигнаха ниво от около 235-340 хил. барела на ден, което е най-високото ниво от две години насам. Основните купувачи са държавните рафинерии - Unipec, Zhenhua Oil и Chinaoil. За декември обаче заявките са малко - държавните рафинерии анализират ефектите от тавана на цената на петрола и възможностите за наем и застраховка на танкерите, които да го транспортират.

Москва вече предупреди, че ще спре износа на петрол за всеки, който се съобрази с механизма на Г-7. Преди ден финансовият министър на САЩ Джанет Йелън коментира, че държави като Индия и Китай ще получат облаги от ограничаване на цената на руския петрол. Тя допълни още, че в САЩ не се интересуват колко суровина ще купят тези две държави, стига тя да е под ценовия лимит.

Според източниците на Ройтерс причината за ограничената търговия са и свитите премии. Последните сделки са били сключени при премия от 1,70-1,90 долара за барел спрямо цената на сорта Брент за февруари. Само преди две седмици отстъпките са се движели около 2,70 долара за барел.

В момента цялата търговия е под лупа, коментират още китайските източници на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 не, бе човече... уникално проззз си и много лъжеш, за това ми светва жълтата лампа! Имам непоноисимост към хора като теб! Опитваш се да го играеш като скрита копейка, но то ти личи... такива като теб има във всяко софийско такси! Всичките ти опити да си оригинален са мега смешни... кучето на павлов, разбираш ли! ти си кучето на посоля! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Чети, ако можеш: https://***.theguardian.com/commentisfree/2022/nov/13/poland-russia-defeat-ukraine-western-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: А ето ти нещо за размишление относно бъдещето на Европейското икономическо пространство: англосаксонците вече подгряват в медиите идеи за неговото *оптимизиране* по техен вкус. Онзи ден в The Guardian имаше интересна статия, как си представят те развитието на ЕС, чрез обособяване с американски инвестиции на нов икономически център, един вид противотежест на свалените на колене Франция и Германия. Интересен ЕС ще бъде с доминираща Източна Европа. Линкът следва:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Пропуснал си не само въпроса в заглавието на статията. Пропуснал си да прочетеш дори това, което съм писал, а го коментираш. Коментираш според веригата от придобити рефлекси на *Кучето на Павлов* - виждаш коментар от мен (светнала жълта крушка) и изливаш жлъчен секрет. Изобщо, пропуснал си във важни години да усвоиш важни принципи на нормално общуване, което изключва автоматично и способност за нормално възприемане и оценка на заобикалящия те свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 колективния изток, хахахахахаха. Цар си в писането и измислянето на глууупости! То и колективния Запад е няква руска измислица, щото ви е страх да наречете САЩ по име!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: на #5 - да, така е. Целта на *Операция *Мейдан* е постигната. Англосаксонците пак победиха Германия, а от там и ЕС. Връзките между Русия и Германия (ЕС) са безвъзвратно прекъснати, или поне, докато съществува надевропейската командна структура НАТО. Щетите за Русия са им бонус. Въпросът е доколко това, което ще представлява ЕС в близко бъдеще като икономика и политическо влияние, би било интересно за Русия, а и за останалия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Да, със сигурност се е подготвил. Той се подготви и за спиране на газовите доставки. Проблемът е, че под *колективният запад* в случая се има предвид САЩ, където никой не говори за енергийна криза. В Европа ситуацията е доста различна - икономии, рестрикции, високи цени и инфлация. Но в статията има нещо, което не си забелязал: не се коментира реакцията на колективния запад - тя е ясна. Въпросът в статията касае *колективния изток и останалия свят*, който не е ясно как ще реагира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: zelka007 лесен е, нали. Тия като него са ми като прочетена книга! Лесни за манипулация от тИливизора! :):) но за едно е прав... не бях видял въпросителния в края на заглавието, незнам къде съм спал :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Предполагам , твойта склонна към задълбочени анализи натура , е забелязала тоталното изключване от Европейското икономическо пространство на северна нигерия . Това е процес , без връщане назад , поне в обзоримото за нас бъдеще (10-15-20 години , може и повече) , независимо кой ще дойде на власт след зануленият клептократ ... Казаците сами си избраха пътя ... Сега е редно да си го извървят ... Светът без техното натрапчиво присъствие , ще бъде по-добро място ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007.. Хех ... khao дрънна на звънеца и ти доприпка ... :))) ... Рaшистите още от миналата (или по-миналата) година обявиха , че няма да приемат таван на цената на рассийския петрол . Не е изненада , че ще спрат петрола на всеки приел такова ограничение . Те без печалба няма да работят . Ще им оставят марж , при който да избират приходите отиващи в бюджета за какво да се ползват - социални нужди или да финансират безумието в Украйна ... Като цяло колективният запад се е поподготвил ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още