IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалистично ли е България да обложи свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим"?

Рафинерията от години не декларира печалба, припомниха икономисти

12:05 | 08.11.22 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Служебното правителство планира да обложи свърхпечалбите на енергийните дружества, включително и на рафинерията "Лукойл Нефтохим", а с набраните средства - да финансира подкрепата заради по-скъпата енергия и горива. Но доколко е реалистично да бъдат събрани допълнителни средства от облагането на печалбата на рафинерията?

Според икономистите Георги Ангелов и Калоян Стайков не особено. Пред "Нова телевизия" и двамата посочиха, че от години компанията не декларира печалба, или минимални положителни резултати от дейността си.

"Когато няма свръхпечалба, няма какво да обложите", категоричен беше Стайков.

Компанията има "свръхпечалба", но тя не се декларира в България, допълни Георги Ангелов. Той обясни, че има начин страната ни да се възползва от ниската цена на руския петрол - като обложи разликата между цената на петрола на световните пазари и цената на сорта "Уралс" още при разтоварването на петролните танкери на съоръженията на рафинерията в Бургас.

По данни на Trading Economics цената на сорта "Уралс" към момента е малко под 83 долара за барел, докато сортът Брент се търгува за над 97 долара за барел. Как е възможно тогава рафинерията в Бургас да работи без печалба, след като купува руски петрол, чиято цена в момента е изключително атрактивна? Реално "Лукойл Нефтохим", чийто собственик е руската "Лукойл", получава руския петрол през дъщерното дружество на руския гигант, регистрирано в Швейцария - Litasco. Наскоро източници на Ройтерс съобщиха, че компанията ще премести седалището си в Дубай, за да избегне санкциите на Запада срещу Русия.

От бившите управляващи ГЕРБ през лятото показаха документи, според които рафинерията работи "на ишлеме" - само преработва суровия петрол и го връща на Litasco, а швейцарската компания продава горивата на високи цени у нас. Така печалбата от евтиния петрол идва не в България, а в Швейцария.

България е суверенна държава и сама определя данъчната си политика, коментира още Георги Ангелов на въпрос дали е възможно все пак да обложим разликата между цените. Плановете са средствата от тази такса да се насочат към специален фонд, от който да се субсидират евтините горива.

Цената на "Лукойл" в България е съпоставима с цените на горивата в региона, макар че оперативните разходи на компанията са относително ниски, обясни Калоян Стайков. Според него, ако рафинерията спре да работи, България просто ще внася повече горива от съседните държави.

За Стайков целта е не да има нови субсидии върху цената на горивата, а самата цена на бъде намалена. Отстъпката в цената е въпрос на бюджетни възможности, категоричен е той и допълни, че при наличието на средства, отстъпките за литър бензин могат да варират - включително да надминат 1 лев за литър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007така работят всичките мултинационални корпорации. Мъчех се един път да го обясння на госпожата от първите коментари. Кон с капаци, не слуша, само пише! Реално ако се замислиш те даже са вредни за обществото! Дреме ли ни къв е растежа ако тия дето растът не плащат данъци, никва файда! ... едно от лошите неща на глобализма което трябва спешно да се орегулира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Сложна работа е това с печалбите на ЛУК . Те не се генерират на наша територия ... :))) ... Дори мисля , че не се генерират на територията на съюза . Ако искаме контрол на веригата (от добива на петрол до колонката на бензиностанцията) --> мажоритарен дял в рафинерията --> дял в петролно находище --> собствен танкерен флот --> договорени на държавно ниво петролни доставки нерассийски петрол . Друг чист начин няма !! Все пак схемата Литаско-ЛУК е мислена за заобикаляне плащането на данъци ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 1 година
Ще обложат и цената на горивата ще стане просто по-висока. Ще продават вместо на два лева, на два лева и 30 стотинки. Пак ще си взимат свръхпечалбите. Само тези които налагат по-високите данъци няма да влязат в парламента следващия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Преведено от английски-Акредитивът, известен също като документарен акредитив или банков търговски акредитив, или ангажимент, е платежен механизъм, използван в международната търговия за предоставяне на икономическа гаранция от кредитоспособна банка на износител на стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Нема къ да стане морското право в Черного моря е прекроено товарищи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Маркс пише, че пролетарската революция ще избухне в най-развитата капиталистическа държава, където съществуващите производствени отношения вече са станали спънка за развитието на производителните сили. https://offnews.bg/nashite-avtori/zashto-se-provali-sotcializmat-kato-politicheska-teoria-i-ikonomichesk-668900.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
Та- икономистите да попрочетат ДОПК, вместо да разсъждават на ангро. С две думи- има правно основание за това да се установи режим на свързани лица между двете посочени фирми и да се предприемат правни действия, които засягат и двете структури...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
ДОПК 1. По смисъла на този кодекс:3. "Свързани лица" са:ж) лицата, едното от които упражнява контрол спрямо другото;з) лицата, чиято дейност се контролира от трето лице или от негово дъщерно дружество;и) лицата, които съвместно контролират трето лице или негово дъщерно дружество;к) лицата, едното от които е търговски представител на другото;л) лицата, едното от които е направило дарение на другото;м) лицата, които участват пряко или косвено в управлението, контрола или капитала на дру ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Кои са Свързани лица?В т. 13 от 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/ е споменато, че Свързани лица са лицата по смисъла на 1, т. 3 от допълнителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С тази препратка от ДОПК откриваме, че: 3. Свързани лица са:д) лицата, в чийто управителен или контролен орган участва едно и също юридическо или физическо лице, включително когато физическото лице представлява друго лице;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още