IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската фирма на "Лукойл" Litasco мести част от дейността си в Дубай

Компанията е мажоритарен собственик на рафинерията в Бургас

16:03 | 10.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговското звено на руската "Лукойл" ще премести част от дейността си в Дубай, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. С този ход компанията, която е мажоритарен собственик на рафинерията в Бургас, ще се опита да намали ефектите от санкциите на Европейския съюз срещу Москва.

Litasco е базирана в Швейцария и досега е преместила поне 15 души от своите служители в Дубай, където доскоро имаше единствено представителство. Според източниците на Ройтерс в града вече са преместени ръководителят на търговските операции, както и няколко от служителите, отговарящи за търговските операции.

Операцията е започнала малко след като ЕС одобри шестия пакет със санкции срещу Русия, в който се предвижда петролно ембарго, което ще влезе в сила от 5 декември, а от февруари 2023 година забрана за търговия влиза и с петролните продукти. Въпреки няколкото изключения, сред които и за България, повечето търговци вече няма какво да правят в Европа, допълват източниците на Ройтерс.

България получи изключение от европейските санкции и ще може още две години да купува руски петрол, като сделките се осъществяват именно през търговското звено на "Лукойл" в Швейцария. Според бившите управляващи от ГЕРБ реално рафинерията в Бургас преработва петрол "на ишлеме" за Litasco, а след това "Лукойл България" купува произведените горива и ги пласира на пазара.

Според условията на дерогацията, получена през май, преработеният в България руски петрол ще може да бъде реализиран само на българския пазар. Наскоро представители на руския гигант разговаряха в президентството относно мерки за стабилизиране на енергийните пазари.

Сред служителите, които са се съгласили с преместването, има руски граждани, допълва още агенцията. Много от работещите в Litasco обаче предпочитат да напуснат.  

През 2019 година компанията търгуваше по около 4 млн. барела петрол на ден.

Litasco има четири рафинерии в Европа - в Русия, Италия, България и Румъния, допълва още Ройтерс. Компанията има дял от 45% и от рафинерия в Нидерландия. Според източниците на агенцията една от целите на преместването е да бъде осигурен петрол от трети страни, с които Litasco да захранва своите рафинерии в ЕС, заменяйки основния си петрол от типа "Уралс".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още