IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" ще анализира перспективите си за оставане в България след 2025 г.

От компанията имат идеи за стабилизиране на вътрешния пазар в България, които объсждат с българските власти

14:00 | 08.09.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В първото тримесечие на 2023 година  "Лукойл" ще създаде работна група, която да анализира перспективите си за оставане в България, стана ясно по време на среща с ръководството на компанията с българския президент Румен Радев. Тя е част от усилията на българските власти за борба с инфлацията, анонсира преди началото на разговорите държавния глава.

От руската компания виждат своето бъдеще тук на три етапа - до 5 декември, когато влиза в сила европейското ембарго за руски петрол, от 5 декември 2022 година до 31 декември 2024 година, когато изтича изключението от европейските санкции за България, и от 2025 година.

Според правилата през следващите две години руският петрол, преработен у нас, ще може да се използва единствено за нуждите на вътрешния пазар.

Припомняме, че още през 2016 година ръководството на "Лукойл" смяташе, че активите в Европа не са стратегически и разглеждаше варианти за продажбата на рафинериите си в България, Румъния, Италия и Нидерландия. Тогавашният ръководител на компанията Вагит Алекперов, който трябваше да напусне поста си този април заради санкциите, въведени срещу него в началото на войната в Украйна, коментира, че плановете са "Лукойл" да се съсредоточи в разработването на петролни и газови находища.

Президентът на "Лукойл" Вадим Воробьов каза по време на срещата си в президентството, че през последните седмици са имали редица срещи с правителството, на които са обсъдени мерки за вътрешния пазар. От компанията също имат свои предложение за средносрочни мерки, които да бъдат приложени в най-кратко време.

Какво точно предлага "Лукойл" не стана ясно по време на публичната част от срещата. В края на август по време на извънреден брифинг министрите на енергетиката Росен Христов и на икономиката Никола Стоянов, анонсираха бъдещи разговори с "Лукойл" за "нормализиране на пазара на горива", но също не дадоха подробности относно обсъждани предложения.

"Лукойл" е не само важна част от българската икономика, но и голям работодател и производител на горива с голям дял от пазара", заяви преди съществените разговори днес Румен Радев. Той изтъкна, че от цената на горивата важи до голяма степен развитието на икономиката и инфлационните процеси.

По тази причина "Лукойл" е от стратегическо значение за България, особено по време на криза, смята още Радев.

Цената на горивата у нас остава висока през последните седмици, въпреки че петролът поевтиня на световните пазари и цената му падна под 90 долара за барел. Нещо повече - цената на руския сорт Уралс, който преработва рафинерията в Бургас, от месеци е съществено по-ниска от тази на европейския сорт Брент.

По-рано днес икономистът Георги Ангелов коментира пред БНР, че цената на петрола у нас е най-ниската в Европа, но не смята, че цените на преработените горива отговорят на тази ниска цена. Според него производителят трупа свръхпечалба и я запазва за себе си. Президентът Румен Радев проведе работна среща с представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Президентът Румен Радев проведе работна среща с представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившите управляващи от ГЕРБ пък лансираха друга теза преди седмици, според която "Нефтохим Бургас" само преработва "на ишлеме" петрола, доставян от Русия, и го връща на доставчика -  швейцарската Litasko, която е част от структурата на руската "Лукойл". След това компанията продава тези горива на "Лукойл България". Според бившия министър на енергетиката Делян Добрев тази схема оскъпява горивата с 1 лев на литър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Кофти работа... Зорлем ще ни развалят рахатлъка с ЛукОйл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: valentino29 ние българите отдавна сме европейци... а вие калните орррки, кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
До: zelka007 Дет се вика ,честито на българските потребители ,цените най после ще бъдат европейски.!? : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
ЛУК започнаха разпродажба на активи в цял свят , които могат да подлежат на санкции , много преди 24.февруари.2022 ... Демек са посъветвани от най-високо ниво ... Дялове от находища , дялове от рафинерии ... Нищо неочаквано и у нас . Едва ли повече в средносрочен план ще ги канят да разцъкват белот и монополното им положение на нашият пазар е възможно да отслабне , оттам и приличните печалби ... Нормално решение за оттегляне ... Който взимал взел , за това поколение свърши ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
scott
преди 1 година
Дали ше има подобна компания в россия през 2025?Че може да се казва шеврорус................. или лукрон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
karadjata
преди 1 година
Най-добре ще е Лукоил да продаде бизнеса си в България на световна доказана компания с опит в бизнеса с петролни продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
На 6-тому етаже будет совещание... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още