IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет започва действия за нормализиране на цената на горивата

Министрите на енергетиката и на икономиката са разговаряли с представители на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим"

14:44 | 26.08.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Служебните министри на енергетиката и на икономиката Росен Христов и Никола Стоянов са провели среща с представители на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим" във връзка с цените на горивата у нас. Това съобщиха двамата по време на кратък брифинг в Министерството на енергетиката, по време на който на журналистите не беше дадена възможност да задават допълнителни въпроси.

Христов уточни, че по време на срещата са обсъдени мерки, предложени от кризисния щаб за нормализиране на цената на горивата у нас, но отказа да уточни какви точно са те. От следващата седмица ще започне и съвместната работа на кризисния щаб с представители на двете компании.

Според икономическия министър Никола Стоянов, ако цените на горивата бъдат овладяни, това ще ограничи и инфлацията в страната. От бизнеса се оплакват от скъпите горива, които са компонент от цената на всеки продукт, допълни още той.

По-рано днес (26 август) бившите управляващи от ГЕРБ коментираха, че цената на горивата у нас е с 1 лев на литър по-висока, отколкото би следвало да е на базата на пазарните условия. Бившият енергиен министър Делян Добрев даде подробности за схемата, според които руският търговец, през който България купува петрол - Litasco, който е регистриран в Швейцария и е част от структурата на руската "Лукойл", дава "на ишлеме" за преработка руския петрол в бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим. След това произведената продукция се връща пак на Litasco, която пък ги продава на "Лукойл България" и горивата отиват към бензиностанциите в страната с повишена цена.

"Това е схемата. Какво прави "Лукойл Нефтохим" – единствено взема 10-20-30 стотинки, за да преработи петрола на горива", каза още Добрев.

От ГЕРБ коментираха още, че от началото на войната в Украйна руският сорт петрол Уралс е с около 40% по-евтин от сорта Брент. Рафинерията в Бургас получи изключение от петролното ембарго, което ще наложат страните от ЕС заради факта, че пренастройването на производството към различен от руския петрол ще бъде скъпо и съответно сега ползва основно руска суровина. 

Бившите управляващи предлагат две мерки за намаляване на цената на горивата - едната е българска фирма да конкурира Litasco, купувайки руски петрол и давайки го за преработка в Бургас. Другото предложение е за мито от 40% между цената на сорта Уралс и Брент, а със събраните в бюджета средства държавата да спонсорира цената на горивата за всички потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още