IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Делчев: Най-верният измерител на цените на горивата е пазарът

Най-масовият бензин у нас е поскъпнал с над 42% за година, а дизелът - с почти 50 на сто, сочат данните на БПГА

11:53 | 25.08.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-верният измерител на цената на горивата е пазарът, коментира в ефира на БНТ председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той посочи, че горивата поскъпват в последната година заради много фактори - инфлацията, увеличената цена на труда, случващото се на петролните пазари и войната в Украйна.

По данни на БПГА за последните 12 месеца цената на бензина А95 се е увеличила с 42,29%, а на дизела - с 48,46%. Част от причините за това увеличение е паниката на пазара за недостиг на горива заради войната в Украйна, призна Делчев. Той предупреди, че се очаква дизелът да поскъпне още, защото заради газовата криза той ще бъде използван като алтернатива за отопление.

Андрей Делчев коментира още, че отстъпката от 0,25 лева върху литър бензин, която се отпуска от правителството, не влияе върху търговската цена на горивата. Тя е само в полза на потребителя, макар и не за всички потребители, каза той и припомни, че от мярката не могат да се възползват шофиращите служебни автомобили, например.

Експертът посочи, че пикът в международната цена на петрола от началото на годината е бил регистриран на 14 юни - 124 долара за барел от сорта Брент. След това цените тръгнаха надолу до дъното от около 96 долара за барел, регистрирано на 17 август. В момента обаче има застой и никой не може да прогнозира дали тази тенденция ще продължи, или петролът отново ще поскъпне, смята експертът.

Той е категоричен, че цените на горивата у нас следват пазара и отхвърли коментари за изкривявания. Делчев посочи, че наслагването на графики на движението на цените в България, в региона и в Европа, доказват, че няма изкривявания на пазара у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Невидимата ръка на пазарЪТ? А наказването на Путин, като си слагат таралежи в гаштите (гащите)? Пазарът бил отказал да купува руски петрол? Аре ве! Туй като за юродьобили, хептен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още