IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини "Лукойл България" в злоупотреба с монополно положение

Компанията е прилагала т.нар. "ценова преса" на своите конкуренти на пазара за търговия с горива на едро, смятат от регулатора

16:34 | 29.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила нарушения от страна на "Лукойл България" на пазара на едро на течни горива, се казва в съобщение на регулатора. Комисията беше сезирана от OMV за проверка на поведението на пазарния монополист.

В хода на проверката е установено, че "Лукойл България" е прилагал ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване на отстъпки за закупено количество. Тази практика може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара и да засегне интересите на потребителите, посочват от КЗК.

Според антимонополната агенция това поведение на "Лукойл-България" е част  от обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната. Целта е в крайна сметка засилване на господстващото положение на дружеството на пазара на търговия на едро на горива.

В срок от 60 (шестдесет) дни адресатът на определението и подателите на исканията имат право да представят писмени възражения, съответно становища по предявените твърдения, става ясно още публикацията на сайта на КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vaskodd
преди 1 година
Ко? Не! Ни може да бъде! След двадесет и кусур години го установихте, най-накрая. Сега ако има реални и същестевни резултати от установеното, ще да е върха на сладоледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още