IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключовият руски производител на петрол „Лукойл“ призовава за мир

Напълно подкрепяме разрешаването на конфликта чрез преговори, с дипломатически средства, поясняват от концерна

21:41 | 03.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

„Лукойл", вторият по големина производител на петрол в Русия, призова за „бързо разрешаване на военния конфликт" в Украйна, докато руската инвазия в съседната страна навлезе във втората си седмица.

„Напълно подкрепяме разрешаването му чрез преговори, с дипломатически средства", заяви „Лукойл“ в изявление на своя уебсайт. „Компанията полага усилия да продължи стабилната си работа във всички страни и региони, в които присъства".

Рублата отново поевтиня в четвъртък, тъй като Русия продължава да изпитва икономическите последици от инвазията си, след като кредитният ѝ рейтинг беше понижен до "junk" заради вълната от санкции, наложени от САЩ, Европейския съюз и други страни. Цените на петрола се повишиха рязко, като по-рано в четвъртък цената на сорта Брент достигна 120 долара, докато търговците избягват руския петрол.

Въпреки че ограниченията понастоящем не са насочени към руския добив, ситуацията все повече се равнява на своего рода ембарго. Купувачите отказват да го приемат, а транспортните компании не желаят да го превозват.

Това породи опасения в цяла Източна Европа и след като преди седмица в Полша се извиха опашки пред бензиностанциите, това стана и в България през вчерашния ден. Въпреки това в четвъртък от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД и „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД потвърдиха, че рафинерията работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките на суровини и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите в страната.

А иначе инвазията накара петролните гиганти BP Plc и Shell Plc да вземат историческото решение да напуснат страната след десетилетия на инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Не се приттеснявайте за Бритиш Петроеум. В случай че им конфискуват делът в Роснефт, има откъде да получат компенсациии. Замразените активи на Руската централна банка във Великобритания ще служат за изплащане на бъдещи искове. А и те доста се напечелиха от россията. Когато продаваха делът си от ТНК-БП на Роснефт, оцениха компанията на 55 млрд долара, дръпнаха 12,5 млрд долара кеш и получиха акции за 19% от роснефт. След 2 години целият роснефт струваше само 60 млрд долара. Голяма вътка им напрвих тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Пиша само с един ник - настоящия. Освен това- май не си учил биология и в 6ти клас на основното българско образование и не знаеш, че биологичният пол на човека не може да бъде сменен- човек се ражда и умира с един и същ биологичен пол.А и аз съм биологична хетеро жена- за какво ми е операция за ''смяна на пола'';D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Аз само да замитам, а не може ли вместо делът на Бритиш Петролеум, да ми глътне(еш) хренът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
ing5rov
преди 2 години
кат миряса украйна сменяй пак ника ... може и пола ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Мдаа- икономическата реалност ще ти избоде очите, обаче- ти - не, та не- русия е най- великата;0 'Това каква икономическа реалност отразява- ''...Въпреки че ограниченията понастоящем не са насочени към руския добив, ситуацията все повече се равнява на своего рода ембарго. Купувачите отказват да го приемат, а транспортните компании не желаят да го превозват....'' С две думи- никой не иска да купува вашата стока, а това значи край на профита ви от тази стока;0 Сега не е лошо да покушате с тази стока;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
А, той да глътне дела на Бритиш Петролиум, па после може да пледира и за мисия до Марс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Хм, не давали санкциите резултат, а;0 Скоро всички в един глас ще искат МИР- и големите руски газови предприятия, и руските олигарси, само в кремъл един нисичък старичок ще тропа с крак и ще казва- ИСКАМ ВОЙНА, ИСКАМ ДА УНИЩОЖА АНТИРУСКАТА УКРАЙНА....Е- да, ама СВЕТЪТ не иска война...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още