IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лукойл" обяви най-високата си годишна печалба от седем години

Силните резултати са подкрепени от по-високия добив, след като ОПЕК+ смекчи ограниченията за производството

18:19 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Лукойл" обяви най-високата си годишна нетна печалба от поне седем години насам след ръста на цените на енергията, предава Bloomberg.

Втората по големина петролна компания в страната се присъединява към местните си конкуренти "Роснефт" и "Газпром", които също обявиха силни резултати, сигнализирайки потенциално повишаване на възвръщаемостта за акционерите.

Силните резултати бяха подкрепени и от по-високия добив, след като ОПЕК+ смекчи ограниченията за производството.

Нетната печалба на „Лукойл“ достигна 773,4 млрд. рубли (6,9 млрд. долара) през 2021 г., което е 50 пъти повече спрямо предходната година. Печалбата за четвъртото тримесечие достигна 233,8 млрд. рубли, което е рекорден връх, съобщи компанията в отчета си в сряда, публикуван един ден по-рано от планираното.

Свободните парични средства, основата за изчисляване на дивидентите, са достигнали 693,6 млрд. рубли през 2021 г., което е второто най-високо ниво през последните седем години.

„Лукойл“ обеща да изплати еквивалента на най-малко 100% от коригираните си свободни парични потоци. Общият приток на свободни средства показва, че дивидентът за цялата година ще бъде в диапазона около 915 рубли за акция, коментира анализаторът от BCS Global Markets Рон Смит в имейл след публикуването на отчета. „Лукойл“ вече се договори за временен дивидент от 340 рубли на акция.

Цената на петрола нарасна с над 50% миналата година, след като търсенето се възстанови от пандемията, а доставките не успяха да са в крак с него. Цените продължават да растат, като цената на суровия петрол в Лондон надхвърли 113 долара за барел в сряда.

Финансовите резултати няма да намерят отражение в цената на акциите. Търговията беше спряна в Москва след срива на руските финансови пазара заради международните санкции вследствие на войната в Украйна. BCS Global Markets не очаква компанията да организира пресконференция за обявяване на резултатите си в близко бъдеще предвид настоящата обстановка.

На 28 февруари, последния ден за търговията с акции, книжата на „Лукойл“ отбелязаха спад от 4,5% до 4921 рубли. Те изгубиха 50% от стойността си на 24 февруари, най-големия срив от две десетилетия, след като руски войски навлязоха в съседна Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още