IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на руски петрол по "Дружба" са възстановени

Руските ракетни удари повредиха електростанция в близост и нямаше ток, с който да бъде захранено съоръжението

17:43 | 16.11.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Украйна успя да възобнови доставките по петролопровода "Дружба", става ясно от съобщение на унгарския външен министър Петр Сиярто, цитирано от Bloomberg.  На този етап обаче количествата ще са намалени.

Във вторник (15 ноември) Украйна съобщи, че спира работата на съоръжението, защото ракетен удар порази електроцентрала в близост до границата с Беларус. Тя е подавала електричество за захранването на компресорната станция на "Дружба". Самите тръби не бяха засегнати от ударите на руските военни.

Цяла нощ спешни екипи са работили за възстановяване на щетите по инфраструктурата от масовия ракетен обстрел на 15 ноември, съобщи тази сутрин украинският президент Володимир Зеленски. Той уточни, че голяма част от домакинствата в страната обаче все още са без ток и призова за търпение своите съграждани. 7 млн. домакинства (от общо 17 млн.) бяха без ток в първите часове след масираната ракетна атака на Русия.

Междувременно руската "Транснефт" съобщи, че има заявка от Полша да продължава да получава руски петрол през тръбопровода "Дружба" и през 2023 г., макар че през май съобщи, че се отказва от доставките. Страната има право да купува руски петрол, защото петролното ембарго, влизащо в сила от 5 декември, засяга единствено доставките на суровината през морските терминали. България получи дерогация за две години.

Петрол през "Дружба" получават Чехия, Унгария, Словакия, Полша и Германия. Последните две коментираха през май, че няма да се възползват от възможността да продължат да купуват руски газ от тръбопровод, защото имат достъп и до алтернативи.

Говорител на полската рафинерия PKN Orlen, която е основният потребител на руския петрол от "Дружба", потвърди за заявката, но допълни, че това е само предпазна опция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още