IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна няма ток, за да осъществи доставките по петролопровода "Дружба"

Работата на южното направление на съоръжението - към Чехия, Словакия и Унгария, е преустановена

10:57 | 16.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Доставките на петрол по тръбопровода "Дружба" през Украйна до Централна и Източна Европа са временно преустановени, съобщава Ройтерс. Засегнато е южното направление на тръбопровода - до Унгария и Словакия. По данни на ТАСС направлението към Полша работи в нормален режим.

Унгарската MOL, която е оператор на унгарския участък на тръбопровода, съобщи, че украинският оператор е информирал за ракетно попадение в електроцентрала в близост до границата с Беларус. Тя осигурява електроенергията, захранваща компресорната станция на "Дружба" и това е причината за спиране на доставките. Унгарският премиер Виктор Орбан свика Съвета за сигурност късно снощи, за да бъде изяснена ситуацията.

Вчера (15 ноември) Русия извърши най-масирания обстрел над Украйна от началото на пълномащабната война в страната. Целите са отново основно обектите на енергийната инфраструктура, има пострадали и жилищни сгради, ранени и загинали хора. Две ракети попаднаха на полска територия, като в момента се изяснява откъде са прелетели. 

Словашката Transpetrol също потвърди спирането на работата на петролопровода "по технически причини от украинска страна", допълва Ройтерс.

През август Украйна спря доставките по "Дружба" заради липса на плащания от руската "Транснефт" за транзита на руския петрол към Европа. Тогава руската страна обясни, че заради санкциите са блокирани сметките ѝ и не може да извърши трансакцията. Проблемът беше решен, след като Унгария, Словакия и Чехия се разбраха да плащат на украинската компания "Укртранснафта" за транзита и да прихващат от сумите, които трябва да преведат на Русия за покупката на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Факт !! Орбан да си кара петрол със самальоти на дружбата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Липсата на ток е несъмненно голямо предимство във войната, която Украина сега няма интерес да спира на фона на руските отстъпления. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Така трябва. Петролопроводът *Дружба* вече е вреден за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още