IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две ракети паднаха в Полша, докато Русия извърши най-масовия ракетен обстрел над Украйна досега*

Часове по-рано Володимир Зеленски призова Москва ако иска мир, да го докаже с делата си

20:03 | 15.11.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия извърши най-масовият ракетен обстрел над Украйна до този момент, става ясно от съобщения на украинските власти. Две ракети са попаднали в полското с. Пшеводув, в Люблинско войводство в близост до границата с Украйна, убивайки двама души, съобщава AP, позовавайки се на източник от американското разузнаване. Полската пожарна съобщи за двама загинали при експлозия в село Пшеводув, в източната част на страната, но официално няма потвърждение за попадение на ракети.

Това ще бъде първият подобен инцидент в руската агресивна война срещу Украйна, която продължава вече почти девет месеца. Полша е член на ЕС и на западния отбранителен съюз НАТО.

Ракетите са поразили силоз за зърно. Съобщава се, че полицията, прокуратурата и армията вече са на мястото. Същевременно полските въоръжени сили са в "повишена готовност". Някои анализатори предполагат, че целта на ракетите може да е била Лвов, украински град на около 100 км южно от Пшеводув. Ракетата е паднала на 6,7 км в Полша. 

Според съобщения в полските медии експлозията е станала още в 15:38 ч. местно време в района на Хрубиешовски, в крайния изток на страната. Най-близкият голям полски град Люблин е на около 120 километра. Причините са неизвестни, съобщи говорителят на местната районна противопожарна служба за онлайн портала onet.pl.

Според уебсайта на консервативния всекидневник Rzeczpospolita в момента се разследват няколко възможни причини. Според статията се разследва и дали експлозията е предизвикана от военна крилата ракета. За тази цел се оценяват записаните в момента радарни данни, пише вестникът, като се позовава на полски правителствени кръгове. Според интернет портала Onet.pl правителствени източници твърдят, че за експлозията са отговорни руски ракети.

Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ заяви вечерта: „Запознати сме със съобщенията в пресата, в които се твърди, че две руски ракети са поразили място в Полша близо до границата с Украйна. Мога да ви кажа, че засега нямаме информация, която да потвърждава тези съобщения, и продължаваме да разследваме случая“. 

Премиерът Матеуш Моравецки е свикал извънредно заседание на правителствена комисия за националната сигурност. Съветът, който се състои от ръководителите на министерствата на отбраната, вътрешните работи, правосъдието и външните работи, както и от координатора на разузнавателните служби, е орган, който подготвя и координира решенията в областта на националната сигурност и отбраната. Говорителят на кабинета Пьотр Мюлер не беше открит от Ройтерс за коментар. В неговия Twitter не се споменава какво е трябвало да обсъжда комисията.

Чл. 5 от Договора за НАТО предвижда колективна отбрана срещу нападната страна от Алианса. Досега този текст беше активиран веднъж - при терористичните атаки срещу кулите-близнаци в Ню Йорк през 2001 година. 

"Съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които са насочени не само срещу украински цивилни граждани, но и се приземиха на територията на НАТО в Полша. Латвия напълно подкрепя полските приятели и осъжда това престъпление", заяви министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс

Съобщава се, че унгарският премиер Виктор Орбан също е свикал своя съвет по отбрана, след като по-рано днес спря подаването на петрол по тръбопровода "Дружба". Причината е, че след днешните руски ракетни удари има сривове на електрозахранването, а с това - и спад на налягането в тръбите. Това е обяснила Украйна на руската компания "Транснефт", която изнася горивото за Централна Европа.

Министерството на външните работи на Естония също заяви своята "пълна солидарност" с Полша и подчерта, че "Естония е готова да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО".

Молдова, друга съседна на Украйна държава, също беше засегната от масираната ракетна атака на Русия днес, след като тя предизвика голямо прекъсване на електрозахранването. Външният министър на страната Нику Попеску призова Русия да "спре разрушенията сега", като подчерта, че "всяка бомба, падаща върху Украйна, засяга и Молдова и нашия народ". 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече предупреди за възможността инциденти от войната в Украйна да се разпространят на територията на Алианса, като подчерта важността на военните канали за комуникация с Русия, за да се предотврати възможността за излизането на недоразуменията извън контрол.

"Когато виждаме повече военни дейности, когато виждаме, че действително се водят бойни действия в близост до границите на НАТО, винаги има риск", каза Столтенберг още през март.

Това не е първият случай, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, когато заблудени обекти навлизат във въздушното пространство на НАТО. През март шесттонен безпилотен разузнавателен дрон прелетя през Източна Европа от опустошената от войната Украйна и се разби в хърватската столица Загреб. Тогава обаче нямаше жертви.

В Украйна обекти отново бяха енергийни съоръжения в северната и централната част на страната. Заради повредената инфраструктура 7 млн. домакинства (от общо 17 млн.) са без ток, съобщава зам.-ръководителят на Офиса на президента Кирило Тимошенко във Facebook.

Масираните ракетни удари разрушават и жилищни сгради, прекъсват топлоснабдяването и газоснабдяването в момент, в който температурите в Украйна падат под 0°С. 

Кметът на Киев Виталий Кличко коментира, че има пострадали жилищни сгради в столицата и поне един загинал. Президентът Володимир Зеленски записа кратко видеообръщение, в което коментира, че е ясно "какво иска врагът, но няма да го получи". Той призова украинците да останат в убежищата. 

Атаката е само часове след обръщението на Зеленски пред Г-20. На форума той призова Русия да докаже, че наистина иска мир - не с думи, а с делата си.

Анализаторите имаха известна надежда, че напрежението между двете държави може да намалее, след като представителя на Русия на Г-20 - външният министър Сергей Лавров остана в залата по време на участието на Зеленски. От своя страна западните съюзници също не бойкотираха Лавров и останаха в залата по време на неговата реч.

"Някой вярва ли, че Кремъл наистина иска мир?", попита в Twitter началникът на Офиса на президента Андрий Ермак и допълни, че "в крайна сметка терористите винаги губят". Повечето удари само увеличават репарациите, които Москва ще трябва да плати, коментира още той в социалните мрежи.

Според украинските военни Русия е изстреляла близо 100 ракети днес (15 ноември), пише Bloomberg. Част от тях са били свалени от противовъздушната отбрана. В обстрела са участвали кораби от акваторията на Черно море, от които са изстреляни поне 20 ракети "Калибър", както и тактическа авиация, обстрелвала с ракети Х - 101 и Х - 555. Използвани са и ирански дронове. По предварителна информация свалени са 73 крилати ракети и поне 10 дрона, съобщават във Facebook Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). 

* Статията е допълнена с информацията за падналите ракети в Полша

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 3
Achtung
преди 1 година
Пентагона каза, че руските ракети са свършили на 20 март, това е анимация на Путин.https://***.actualno.com/europe/danni-ot-sasht-v-ruski-iztochnik-rusija-schupi-vsichki-rekordi-na-sasht-po-izstrelvane-na-raketi-na-vojna-news_1732991.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
pinoccio
преди 1 година
Много експерти, много нещо. Никой ли не допуска, че тези ракети може Ким да ги е изстрелял? Той тренираше усилено тия дни. Пил е два коняка и е хванал джойстика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: penman надценяваш ги... немците превзеха сума ти държави, а тия едва един среден украински град и вече са без него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 18
penman
преди 1 година
Русия все повече се превръща в хитлерова Германия. Ще има и нейната съдба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Казваш, като са отворили тема-парртенка, да ги направим чифт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 13
GiRo
преди 1 година
До: valentino29 Как пък Русия не е виновна веднъж? Ей така за разнообразие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 26
valentino29
преди 1 година
Украинското пво уцели Полша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 17
valentino29
преди 1 година
До: zelka007:Това предполагам ,укронюз!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 36
zelka007
преди 1 година
Една радостна новина за антиваксърете-газовици ... Украинската армия е прецапала р.Днепър поне на две места и е деокупирала няколко населени места . В района на гр.Очакив и в района на гр.Антоновка ... Има и непотвърдена информация за района на гр.Херсон , но ... Та тъй , некой копейкопоклонник да се фърли на амбразурата ... ?! ... Тъй за спорта ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още