IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът на SpaceX за доставяне на Starlink в Украйна е за 23 млн. долара

Това е първият път, в който се разкрива конкретна сума за сделката

08:20 | 10.04.24 г.
Снимка: Cate Dingley/Bloomberg
Снимка: Cate Dingley/Bloomberg

Пентагонът разкри, че договорът му за разполагане на терминалите Starlink на Илон Мъск в Украйна е на стойност 23 млн. долара, като най-сетне обяви конкретна сума за сделката, която въвлече един от най-богатите хора в света в руския конфликт – понякога за негово собствено огорчение, пише Bloomberg.

Представител, който е пожелал да остане анонимен, защото подробности относно договора не са разкривани досега публично, характеризира услугата като жизненоважна част от помощта за сигурността, която САЩ предоставя на Украйна. Договорът за доставка на телекомуникационните терминали Starlink на SpaceX е от юни миналата година и важи и през следващия месец, посочва източникът, който не е пожелал да разкрие дали предстои подновяване на сделката.

Съединените щати отказаха да посочат размера на договора, след като Bloomberg News разкри споразумението миналата година.

Американските военни похвалиха ролята, която преносимите терминали Starlink играят в Украйна след инвазията на Русия, за поддържане на връзка между цивилното население и за осигуряване на жизненоважни комуникации за армията на страната.

Украйна получи 10 хил. терминала Starlink, които осигуряват критична комуникационна инфраструктура по време на войната с Русия, обяви министърът на дигиталната трансформация Михайло Федоров през май 2022 г.

23 млн. долара са нищо в сравнение със стотиците милиони долари, които Space Exploration Technologies Corp. на Мъск печели, превръщайки се в ключов партньор в изстрелването на някои от най-чувствителните сателити, когато става дума за националната сигурност на САЩ. Мъск все пак коментира, че терминалите в Украйна са предназначени за частна, а не за военна употреба.

В туит миналата година той каза, че Starlink „е комуникационният гръбнак на Украйна, особено на фронтовата линия, където почти всички други интернет връзки са унищожени. Но ние няма да позволим ескалация на конфликта, който може да доведе до Трета световна война“.

В някакъв момент Мъск заплаши да спре финансовата подкрепа за Starlink в Украйна, посочвайки, че неговата компания не може да понесе разходите за високоскоростен широколентов интернет за страната за неопределено време. През 2022 г. той също така подразни администрацията на Джо Байдън като предложи мирно споразумение, изискващо Украйна да остане неутрална, да отстъпи Крим на Русия и да повтори изборите в райони на Украйна, поети от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още