Около две трети (77%) от компаниите в страната предлагат хибриден модел на работа, 18% работят изцяло от офиса, 16% пък имат опцията да поискат да работят от дома си, когато това е необходимо. При 13% мениджърите преценяват за екипите си, а едва 9% работят изцяло от дома си. Това сочат резултатите от ежегодното проучване на придобивки, плащания и пазарни индикатори, което Mercer Marsh Benefits проведе в периода февруари – март 2024 г. В проучването участие взеха 285 компании от различни сектори и региони в страната, 28% повече от изминалата година.
Нов елемент, който проучването представя, са мерките за привличане на работа в офиса. Най-голям процент (51%) от работодателите използват събитията на живо в офиса, за да привлекат служителите си обратно на работното място, 27% организират храна в офиса - от пица партита до предоставяне на свежи плодове. Сред останалите мерки са създаване на по-приятна работна среда (24%), която включва стаи за почивка и различни игри, с които служителите могат да си починат от задачите и организиране на повече екипни срещи (24%).
На българския пазар има 100 вида придобивки, които работодателите предоставят на своите служители. На първо място за най-често предоставяна придобивка е здравната застраховка (94%), следвана от обучение и развитие (92%) и предоставяне на решения за паркиране (74%), допълнителен годишен отпуск (72%) и получаване на служебен смарт телефон (69%).
Наблюдава се спад в процентите за предоставяне на допълнително заплащане за препоръка. През 2023 г. 77% от работодателите са предоставяли такова, а за 2024г. - 65%.
Интересна тенденция се наблюдава при рядко използваните придобивки, сочи проучването. Често компаниите споделят колко държат на ценности като семейство, доброто психическо и физическо състояние на служителите и екосъобразност, но проучването показва, че този тип придобивки са едни от най-рядко предлаганите на българския пазар, като едва 3 до 5 компании ги предоставят на своите служители. Този вид придобивки включват предоставяне на детска градина, отпуск при т. нар. бърнаут и поддръжка на еко скутери и автомобили.
Изследването отчита интересни разлики между водещите сектори IT и производство, когато става дума за сумите, получавани за препоръчване на кадри. При производството 64% от компаниите предоставят такъв бонус, който е на средна стойност от 623 лв., а 77% от IT компаниите предоставят такъв на средна стойност от 2350 лв.
От гледна точка на заплащането се наблюдава тенденцията от изминалите години за нарастване, за тази година то е със 7%, а през 2023 г. беше с 10%.
Традиционно в проучването участие вземат компании в производствената и ИТ сфера, такива от фармацевтичната индустрия, за изнесени услуги, търговия, логистика и финансови услуги. Изследването събира най-актуални данни за важни индикатори на пазара на труда като увеличения на заплатите, използване на болнични дни, допълнителни стимули и придобивки.


ИАМА: Дипломатите да уточнят как танкерът Kairos е докаран в български води
300 бойци от 21 държави се включиха във финалния SENSHI лагер за годината
Костадинов зове за бойкот на Евровизия
Турнир по акробатичен рокендрол се провежда днес във Варна
Проливните дъждове предизвикаха нови наводнения край Царево
Факторингът е трамплин за малкия бизнес при въвеждането на еврото
SpaceX ще предложи акции на вътрешни лица при рекордна оценка
Империята на китайските пристанища, част 5
Как чуждестранните автомобилни гиганти могат да се закрепят на китайския пазар
Империята на китайските пристанища, част 4
Топ 10 на най-устойчивите на ръжда коли на старо
Кога са изобретени електрическите прозорци
Новото AUDI E7X изобщо не прилича на... Audi
Мercedes реши близкото бъдеще на G-Class
Как влияят на мощността диаметърът на цилиндрите и ходът на буталата
HR експерт: Бонусите са ключов инструмент за мотивация на служителите
Фермерският протест: Отново спряха движението през ГКПП "Кулата" на ТИР-ове
Мицкоски работи за "Сръбски свят", а не за независима РСМ
В кадър: Никулден във Варна с военен ритуал, молебен и курбан
Здравко от "Ритон" е в болница, дуетът отлага участия и концерт