IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: ESG ще става все по-ключова тема при избор на работодател в България

След дистанционната работа ESG ще е част от изискванията и придобивките, посочи Георги Първанов, HR специалист

20:30 | 08.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Социалната отговорност е изключително важна за младите поколения и те ще подбират работодателите си по този принцип в близките няколко години. Това коментира Георги Първанов, HR експерт и член на УС на Българската конфедерация по труда, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В следващите 6-7 години до 2030 г. със сигурност социалната отговорност (ESG) ще става все по-голяма тема, но тук както и всеки позитив като вноса на кадри от трети страни и влизането на страната ни в Шенген, има и негатив.

"При влизането ни в Шенген рискуваме част от тези работници от трети страни да напуснат България. При ESG рискът е свързан с един доста голям разход във връзка с въвеждане на нови процедури, политики и системи за контрол на компаниите“, посочи гостът.

Този процес ще бъде тежък за малкия и среден бизнес, уточни Първанов. Според него трябва да се види какви грантови схеми и възможности има държавата да помогне на бизнеса.

По думите му в следващите 5-7 години ще видим променени обяви за работа. „Както дистанционната работа стана част от изискванията и придобивките, очаквам и ESG да бъде следващото такова нещо и всичко свързано с опазване на природата ще бъде плюс за фирмите и работодателите“, коментира той. 

Първанов посочи, че младите поколения не проявяват интерес към промишленият сектор и производството. Те се насочват към професии, изискващи повече креативност и използване на нови технологии. За тях е важно работодателят да има кауза и социална отговорност. Гостът обясни, че темата за ESG ще става все по-ключова в подбора на работа за младите. Работодателят ще трябва да изгради своят бранд, така че да привлича работници.

След присъединяването на България в еврозоната ще се наблюдава натиск за повишение на заплатите, отбеляза още специалистът. „В момента догонването на европейските стойности на възнагражденията се дължи на множество фактори. Една от причините е и забавянето на икономическия растеж в по-големите икономики в Европа“, уточни той.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още