IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще са най-търсените професии у нас в следващите години?

Голямо търсене има на всякакви видове техници и инженери, посочи Георги Първанов

17:22 | 08.04.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В следващите години най-търсени професии в България ще бъдат инженери, архитекти, хора с техническо образование. Това каза Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта пред Bulgaria ON AIR.

Към момента в България все повече се търсят хора със средно или средно техническо образование, тъй като там е огромният недостиг. Много голямо търсене има на всякакви видове техници, инженерни кадри в медицината и строителството, също асансьорни техници, посочи експертът.

„Има професии, в които се обучават по 20-30 души на година, което е крайно недостатъчно. Наблюдаваме също много голям ръст на търсенето на счетоводители - оперативни счетоводители, главни счетоводители, такива, които владеят езици", каза още гостът.

По думите му пазарът на труда у нас е в стагнация, защото има недостиг в определени сфери и професии, които не могат да бъдат запълнени поради липса на квалифицирани кадри, а в същото време се наблюдава спад на търсенето на работна сила.

„Наблюдаваме и спад на търсенето. Безработицата е ниска, а работодатели търсят много по-малко персонал. Особено осезаем е спадът в аутсорсинг и IT сектора. Някои говорят дори за 40% спад на позициите, което е много голям процент. Това създава една ситуация на пазара на труда, каквато не сме виждали, от която единственото излизане е със свежа кръв", отбеляза експертът.

По негови думи част от решението на проблема е да се върнат повече българи от чужбина и да се внасят кадри от трети страни, тъй като този внос е бил ограничен в пъти през миналата година. Държавата трябва да подкрепи политики за връщане на българи от чужбина, да се внасят кадри, но не нискоквалифицирани, на следващо ниво – техници, инженери, посъветва Първанов. 

Безработицата в страната е стигнала дъното, най-ниското възможно ниво. От друга страна, 140-160 хиляди души, които са безработни, не отговарят на нуждите на пазара на труда, потвърди той.

„Една голяма част от безработните са трайно неактивни, но като цяло не са тези хора, които търси пазарът. Няма движение в правилна посока на пазара на труда. Нужна е свежа кръв", разясни Първанов.

Според него приемането на България в Шенген представлява известен риск за пазара на труда на страната ни, тъй като хората, които са дошли да работят тук, биха могли да се преместят по-лесно да работят в друга европейска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 4 седмици
До: khao П.К .П. ... защо това е цензурирано, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 19
khao
преди 4 седмици
за мъже-- милиционер, прокурор или катаджия. За жени - *** или съдия! .. .за другите професии трябва да бачкате много за без пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още