IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как изкуственият интелект може да помогне при подбора на кадри?

Алгоритъм с AI се бори с дискриминацията при кандидатстване на работа

21:45 | 13.03.24 г. 2

Компанията nPloy се бори с разликата в заплащането, използвайки изкуствен интелект в опит да направи пазара напълно прозрачен, като постави всички на едно ниво и се поставя акцент върху квалификацията. Това коментира София Коен, маркетинг директор на nPloy, в предаването "Бизнес старт"  Bloomberg TV Bulgaria 

В днешно време все още ставаме свидетели на дискриминация, когато става дума за за работна заплата и условия. Жените в България продължават да вземат по-ниски възнаграждения от мъжете. По данни на Евростат за 2022 г. разликата е средно 13%, като разликата се увеличава в отделни сектори, каза Коен.

Събеседникът обясни, че технологията помага да се представи на работодателя пълна картина за квалификациите на кандидата за дадена позиция, но не и неговия пол, възраст и т.н. Гостът обясни, че все повече работодатели са склонни да използват алгоритъма, като казват, че намират отлични кандидати по този начин, премахвайки предразсъдъците.

Изкуственият интелект може да е съюзник в процеса на революционизиране на подбора на кадри и премахването на предразсъдъците. „Това е мисията, която nPloy си поставя – да осигурим равнопоставена работна среда, да осигурим възможност на жени, мъже, както и на хора в други позиции, които са дискриминирани, като например хора с увреждания, хора с различна полова идентичност – това също са признаци за дискриминация. Всички тези хора получават равен шанс, развитие на своята кариера благодарение на тази анонимност и на това, че алгоритъма прави така, че да се оценяват само и единствено качествата на кандидата“, поясни Коен. 

Статистиките показват разликата между възнагражденията по пол за извършена идентична работа. В сектора на финансите и застраховането разликата стига до над 30%, в ИТ сектора тя е около 20%, а в здравеопазването 24%.

„Има цели сектори, в които има феминизирани професии, в които жените изначално работят, защото професията традиционно се възприема като женска. Например медицински сестри, учителки, счетоводителки и тези професии просто поддържат едни по-ниски нива на заплащане. Това са неща, с които ние като общество трябва да се борим и работодателите трябва да въведат вътрешни механизми за премахване на дискриминацията и на предразсъдъците.“

Темата за баланса между професионалното развитие и личния живот вече е на преден план, като младите поколения естествено търсят този баланс и изискват време за себе си и за поддържане на менталното здраве. Работодателите стават все по-отзивчиви за тези изисквания, като въвеждат различни механизми за подобряването на баланса, коментира събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
Като във вица...-- ЗдравейТИ!--До-виж-да-не ... :D Тошо, кво плачеш, най после ще те вземат на работа! това е шанс за теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 месец
*Събеседникът обясни, че технологията помага да се представи на работодателя пълна картина за квалификациите на кандидата за дадена позиция, но не и неговия пол, възраст и т.н. Гостът обясни, че все повече работодатели са склонни да използват алгоритъма, като казват, че намират отлични кандидати по този начин, премахвайки предразсъдъците.* - Супер! Следващата стъпка ще е, AI да замени и работодателите, защото имат пол, предпочитания и собствени възгледи за бизнеса, който притежават и ръководят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още