IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достигането на глобално равенство между половете ще отнеме повече от пет поколения

Жените са загубили около 800 млрд. долара доходи в световен мащаб заради пандемията от COVID-19, според доклад на BofA

20:44 | 08.03.23 г. 2
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Достигането на глобално равенство между половете ще отнеме повече от пет поколения, тъй като жените все още изостават много от мъжете в икономиката и политиката, а нарастващата инфлация непропорционално вреди повече на тяхното финансово здраве.

Това се посочва в доклад на Световния икономически форум и експерти по равенството, цитирани от Ройтерс.

Инвеститори и регулатори настояват за корпоративно многообразие, но данните на Световния икономически форум показват, че ще са необходими 132 години, за да се постигне глобално равенство между половете като цяло спрямо прогнозираните 136 години през 2021 г.

Анализът на данните в доклада Global Gender Gap отчита различията между половете в икономическите възможности, образованието, политическото овластяване, здравето и безопасността.

Жените са загубили около 800 млрд. долара доходи в световен мащаб заради пандемията от COVID-19, посочва се в отделен доклад на BofA Global Research. Причината – почти половината от заетите жени работят в неформални сектори, които претърпяха рязко намаляване на заплащането. Много от тях също увеличиха времето, прекарано в грижи за децата и други близки по време на блокиранията.

Социалните вълнения в Иран и войната в Украйна, която изостри инфлацията заради скока на цените на суровините, не позволиха на много момичета и жени да учат и да работят, допълва се в доклада.

Разликите в доходите и семейните отговорности, съчетани с по-високите разходи за живот на жените, отколкото на мъжете, означават, че жените са изложени на още по-голям риск от бедност и загуба на доходи, коментира Димпъл Госай, ръководител на отдела за околната среда, социалната среда и управлението (ESG) в САЩ в BofA. „Сега се страхуваме, че инфлацията след пандемията заплашва да унищожи напредъка, постигнат от жените“, допълва тя.

Нарастващите разходи за грижите за децата, които изпреварват растежа на доходите, „е значителна пречка пред жените да влязат, да останат и да напреднат в работната сила“, казва още Госай.

Жените също са изправени пред непропорционално по-високи разходи за някои продукти, отколкото мъжете. В САЩ например продуктите за лична хигиена за жените с 13% по-скъпи в сравнение с продуктите за лична хигиена на мъжете, а във Великобритания цените на официалните обувки за жени са се увеличили със 75% в сравнение с тези за мъже, показват данните на BofA.

В световен мащаб участието на жените в официалния труд е постигнало малък напредък през последните три десетилетия, казва JP Morgan. Жени извършват средно 76% от цялата неплатена работа по грижи за децата, семейството и близките, изчислява банката.

Жените в развиващите се страни са най-уязвими, но все още съществуват разлики в заплащането на мъже и жени за една и съща работа навсякъде, дори в най-богатите икономики по света. Жените и малцинствата освен това са по-слабо представени във високоплатените индустрии и работни места, които са по-малко засегнати от инфлационния натиск, посочват от BofA.

Индекс за финансовото здраве на жените, съставен от фирмата за инвестиционни услуги Ellevest, показва, че жените в САЩ са в най-лошото си финансово състояние от 2018 г. насам.

Топ инвеститори като Schroeder и Amundi обещаха да класифицират инвестиционните си избори и въз основа на половото разнообразие на компаниите. Данни на BofA показват, че компаниите в САЩ с по-голямо разнообразие на половете са предложили средно 20% по-висока възвръщаемост на собствения капитал от 2005 г. насам, отколкото тези, които нямат такова.

Натискът от страна на законодателите също насърчава компаниите да наемат повече жени и да назначават повече жени в бордовете си. В Европа, където регулаторите на Европейския съюз и Обединеното кралство са определили 40% квота за жени в бордовете, почти 80% от големите компании са отделили поне една трета от местата в управителните органи за жени.

Най-големият мениджър на активи в Европа Amundi, който управлява 1,93 трлн. евро, следи разликата в заплащането между мъжете и жените на еквивалентни позиции. Според консултантската фирма EY почти половината от европейските инвеститори във финансови услуги заявяват, че половото разнообразие в заседателните зали значително влияе върху решението им да инвестират в определени компании.

Повече жени в управителните съвети обаче не означава повече жени на ръководни длъжности. В световен мащаб неравенството между половете в заседателните зали няма да бъде премахнато до 2038 г., показват данните, моделирани от доставчика MSCI. За висши ръководни длъжности равенството между половете все още изглежда недостижимо.

Регулаторите на Обединеното кралство съобщиха, че делът на жените в бордовете на 350-те най-големи компании във Великобритания е достигнал 40% за първи път през 2022 г. Според EY само 17% от жените в бордовете на компаниите от FTSE 100 обаче заемат висши изпълнителни длъжности.

Проучванията показват, че има "значителни корелации" между присъствието на жени в корпоративните бордове и доброто финансово представяне, според данни на MSCI и BofA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Много хора(макар и експерти) не могат да разберат, че равенство не може да има. Може да има равни права, но равенство? Един е по-способен, по-инициативен, по-енергичен, по-ученолюбив. Друг - мързелив, ленив. Трети - нагажда се към обстановката, прави необходимото да е добре с началниците, имитира успешно работа. НО рядко може да срещнеш т.н. равенство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 година
"експерти по равенството, цитирани от Ройтерс."? :) Вече има "експерти по равенството" !!!Но те не желаят да говорят за равенството на жените в арабският свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още