IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: При 150 хиляди безработни предлагането на труд е много свито

С държавната политика се създава само временна заетост, коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика

15:32 | 05.04.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Вече сме на нива под 150 хиляди безработни, което означава, че предлагането на труд е много свито като цяло – останал е много малко свободен трудов ресурс на българския пазар на труда. Това се отразява и на търсенето, коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Адриан Николов, експерт в Института за пазарна икономика.

„Има една постоянна тенденция към спад на регистрираните в Агенцията по заетостта свободни работни места. През 2022 г. те бяха от порядъка на 20-25 хиляди месечно, а към края на 2023 г. са около 10 хиляди“, съобщи той.

Според Николов се очертава неприятна динамика на пазара на труда, която означава, че той стагнира. „От една страна, бизнесът очевидно не успява да намери необходимия свободен трудов ресурс, който да прави експанзия и да инвестира повече. Същевременно останалите безработни не успяват да се реализират трайно“, направи анализ експертът от ИПИ.

По думите му липсата на свободна работна ръка и безработицата са индикация за състояние на пазара на труда. „От една страна се вижда ниска безработица, докато в хода на пандемията по време на първите локдауни, достигнахме безработица от порядъка на 300 хиляди души, което беше абсолютен рекорд“, припомни Адриан Николов.

Той съобщи, че около една трета от трайно безработните повече от една година са хора с много ниско ниво на образование и не могат да се реализират на пазара на труда, защото техните умения не се търсят в бизнеса.

Експертът наблюдава раздвижване на държавната политика, която се явява „противоотрова на стагниращото състояние на пазара на труда“.

Според Николов едното решение е внос на работници, което доста бизнеси предприемат. Това обаче е доста сложно в България като членка на ЕС, защото за хората от високия сегмент на пазара на труда се конкурираме с цяла Западна Европа. "В тази връзка българските бизнеси имат много малко привлекателни фактори на фона на своите западни конкуренти. В ниския сегмент стоят доста сериозни административни изисквания в бизнеса, свързани с пазарни тестове, настаняване и минимални заплати, които спират подхода на заместване“, изброи предизвикателствата при наемане на чуждестранни работници експертът.

От гледна точка на стимулирането на вътрешното предлагане Николов смята, че най-доброто решение е инвестицията в преквалификация и подобрение на уменията на настоящите безработни. „На този етап обаче държавната политика преследва обратното – предимно се създава временна заетост“, констатира той.

Ще продължи ли тенденцията на положителна миграция – повече хора се връщат в страната, отколкото я напускат? Какво показват регионалните различия при безработицата? В кои региони се насочват имигрантските пари? Как ще се отрази политическата криза и какви ще са икономическите последици? Какви сигнали дава политическата власт за влизане в еврозоната? Как се изпълняват проекти, от които зависи идването на средства от Националния план за възстановяване и устойчивост?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още