IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтините китайски електромобили преначертават глобалната производствена карта

Износът на китайски електрически модели е нараснал с 80% през 2023 г. до 1,2 млн. превозни средства

14:42 | 29.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай е напът да промени картата на глобалното производство на автомобили, като увеличи износа на електрически модели, което ще засили конкуренцията на масовия пазар, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Bloomberg.

Компании като BYD Co. и MG, собственост на SAIC Motor Corp., са произвели повече от половината от всички електрически автомобили, продадени миналата година, изтъква МАЕ в своя годишен доклад с прогнози за пазара на електрически превозни средства. И тъй като повече от 60% от електромобилите, продадени в Китай, вече са по-евтини за покупка от еквивалентните модели с двигатели с вътрешно горене, производителите се намират в изгодна позиция да спечелят пазарен дял, добавя агенцията.

„Китайските компании, които също създават производствени мощности в чужбина, вече отчитат силни продажби на по-достъпни модели, пуснати през 2022 г. и 2023 г. на отвъдграничните пазари“, посочва МАЕ, добавяйки: „Това подчертава, че съставът на основните икономики, произвеждащи електромобили, се различава значително от традиционната автомобилна индустрия“.

Износът на автомобили от Китай скочи с 60% миналата година, превръщайки страната в най-големия износител на превозни средства в света, изпреварвайки Япония и Германия с повече от 4 млн. автомобила. Износът на електромобили, възлизащ на 1,2 млн. превозни средства, е нараснал с 80% спрямо предходната година, като колите се насочват главно към пазарите в Европа и Азия.

Ръстът на износа предизвика търговско напрежение и опасения сред редица компании като Volkswagen, Renault и Stellantis. През септември Европейският съюз (ЕС) започна разследване на нивото на държавна помощ за китайските производители на електромобили.

Въпреки високите мита върху вноса в САЩ и ЕС, заедно с регулаторния контрол като антисубсидийното разследване на блока, „китайските производители на автомобили често остават по-конкурентоспособни от традиционните производители“, изтъква МАЕ. Конкуренцията при употребяваните превозни средства също ще се засилва значително, след като китайските власти представиха проект на политика за износа на автомобили втора употреба.

За тази година МАЕ все още очаква стабилен ръст на пазара на електромобили до 17 млн. превозни средства спрямо малко под 14 млн. броя през 2023 г., като тук влизат както изцяло електрическите модели, така и плъгин хибриди. Китай ще стимулира този ръст, като продажбите на електрически автомобили се очаква да съставляват 45% от целия пазар.

В САЩ приблизително един на всеки девет автомобила се очаква да бъде електрически – „докато в Европа, въпреки като цяло слабата перспектива за продажбите на леки автомобили и постепенното премахване на субсидиите в някои страни, електрическите автомобили все още се очаква да представляват около един на всеки четири продадени автомобила“, подчертава МАЕ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
pinoccio
преди 2 седмици
До: evlogiГоляма боза си разлял по клавиатурата. В статията изобщо не става дума за Тесла и Волво. Става въпрос за китайски марки автомобили с непроизносими имена, а другото е някакъв твой разказ от сантименти и умозрения. Тесла произвежда в Шанхай близо 1 млн. автомобила годишно и си ги продава от свое име на китайския пазар и навън. Можеш да разкажеш за Украйна - основен дял имат електричките на "Елпром-Варна" . Слагат лагери на стари бойлери и ги търкалят по улиците и фронта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 2 седмици
"Износът на електромобили, възлизащ на 1,2 млн. превозни средства.." Почти половината от този износ на "китайски" електромобили е от завода на Тесла в Шанхай.Друга част са произведени в Китай Volvo, Polestar,MG и подобни,които в Европа не се възприемат като китайски..Чисто китайските марки засега имат минимален пазарен дял,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още