IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското автолоби: Мита срещу китайските електромобили ще застрашат работни мета

Те могат да донесат и риск от търговска война, смятат германските автопроизводители

11:49 | 13.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Асоциацията на германската автомобилна индустрия сигнализира, че се противопоставя на мита от страна на Европейския съюз (ЕС) срещу вноса на електрически превозни средства от Китай, заявявайки, че това ще доведе до риск от търговска война и ще застраши германските работни места, съобщава Bloomberg.

Докато германският канцлер Олаф Шолц се насочва към Китай в неделя за разговори с държавните лидери, включително президента Си Дзинпин, предупреждението е сигнал за натиска в отношенията между двете икономически сили.

„Текущият бизнес с Китай подсигурява голям брой работни места тук в Германия“, заяви Хилдегард Мюкер, ръководител на асоциация VDA, за Welt am Sonntag. „Трансформацията, която нашите компании в момента финанират с рекордни суми, се финансира и с пари от този централен пазар за продажби“.

Всяко мито, което ЕС наложи, за да компенсира държавните субсидии, които дават на произведените в Китай модели предимство, могат бързо да окажат отрицателно въздействие, ако има търговски конфликт, излагайки на риск целите на ЕС за насърчаване на електрически превозни средства и цифрови технологии, каза тя.

Европейската комисия установи, че има „достатъчно доказателства“, че вносът на нови електрически превозни средства от Китай е получил незаконни субсидии. ЕС предупреди, че производителите могат да пострадат от намаляващи нива на продажби и производство, ако вносът на китайски електрически превозни средства продължи без контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 13.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
wart
преди 2 седмици
Приключва ерата на скъпите Западни коли когато фирмите печелиха милиарди. (докатo преди 20-25 години печелеха 500-600 долара от кола сега до 10 % от стойност на колата -чистата печалба ). Китайските коли особено ел. колите им са много по евтини и технологически добре спрямо Западните и трудно е да се конкурират . Европейците след 10-15 години ще загубят голяма част от Световният пазар от който печелеха ----само последните 10 години са спечелили над 450 милиарда долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още