IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция опитва да намали зависимостта си от Русия с доставки на втечнен газ от Exxon

Договорът за доставка на газ от Русия изтича през 2025 година

07:00 | 29.04.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция води преговори за доставката на втечнен природен газ с ExxonMobil, който да намали зависимостта на страната от Русия, пише Financial Times. В интервю за изданието турският енергиен министър Алпарслан Байрактар коментира, че става въпрос за договор, вероятно за срок от около 10 години, за вноса на 2,5 млн. тона втечнен газ (почти 3,5 млрд. куб. метра) годишно.

Дългосрочният договор за доставка на природен газ от Русия изтича през 2025 година, допълва още той.

Според изчисленията на FT това количество ще бъде достатъчно да покрие около 7% от потреблението на газ на Турция. През 2023 г. страната е купила общо към 5 млн. тона американски втечнен газ от спот пазарите, коментира още Байрактар.

Exxon планира експанзия на газовите пазари и удвояване на продажбите до 40 млн. тона годишно към 2030 г.

FT отбелязва още, че отношенията между САЩ и Турция се затоплят все повече, след като Анкара вдигна ветото си за членството на Швеция в НАТО. От своя страна, Вашингтон се съгласи да продаде самолети F-16 на Турция. Страната има големи амбиции да бъде газов хъб в региона и има добре развита инфраструктура, доставяйки си газ от Русия, Азербайджан и Иран, но също така и втечнен газ от Оман и Алжир. Въпреки това разнообразие от доставчици Русия има основен дял с около 40% от вноса.

Турция разчита на природния газ за производството на електроенергия.

Русия е основен доставчик и на петрол, както и ще бъде оператор на първата ядрена централа в страната - АЕЦ "Аккую". Байрактар защитава връзките си със страната с думите, че Анкара се нуждае от евтина енергия, независимо откъде идва тя.

Преговорите се водят в момент, в който износът на руски природен газ към Европа достига най-ниски нива от десетилетия заради войната в Украйна, а ЕК се кани да включи втечнения газ в 14-я си санкционен пакет срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
habet84208
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Tikva007
преди 2 седмици
*Турция опитва да намали зависимостта си от Русия с доставки на втечнен газ от Exxon* - Няма нужда чак толкова да се *мъчи* и да страда от тези мъки - достатъчно е да спре двата тръбни потока през Черно море - Син и Турски - и мъките й вълшебно ще секнат. А за да си спести още по-мъчителните ядрени мъки и зависимости в близко бъдеще, да спре и откаже строителството на АЕЦ Акую. Или просто думичката *мъчи* в заглавието е художествено-творческа конвулсия на създателката на това матрялче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 2 седмици
мустакатите ни съседи , имат некви притеснения , относно най-сигурният и ефффтин газодоставчик в света ?! не може да бъде ... :))) ... вероятно пряко наблюдават асвабаждението на братският народ на Украйна и ударно се въоръжават ... !! ... около най-мирната държава в галактиката е така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още