IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите одобриха възможност за забрана за внос на газ от Русия и Беларус

Ще бъде създаден механизъм за общи покупки на газ, за да може страните да не се конкурират за количествата и това да повишава изкуствено цената

18:50 | 11.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските депутати одобриха промени в правилата за управление на пазарите на газ и водород. Основната цел е декарбонизацията на енергийния сектор на ЕС, но те позволяват също да бъдат законно ограничени доставките на природен газ, включително и втечнен, от Русия и Беларус, става ясно от съобщение на Европейския парламент след гласуването. Това ще става чрез забрана за участие на фирми от Русия и Беларус в търгове за разпределяне на капацитета на газовата инфраструктура.

Текстовете предвиждат още създаването на съвместна система за покупки на природен газ, за да се избегне конкуренцията между държавите, която повиши цената на газа до рекордни нива през лятото и есента на 2022 година.

Новият регламент въвежда мерки, които осигуряват енергийните доставки, нарушени от войната в Украйна. Той предвижда още увеличаване на инвестициите във водородната инфраструктура, особено във въглищните региони, за да бъде насърчен преходът към устойчиви енергийни източници - биометан и нисковъглероден водород.

Новият регламент е приет с 447 гласа "за", 90 "против" и 54 "въздържал се".

През 2022 г. ЕК въведе забрана за внос на петрол и петролни продукти от Русия, както и на въглища, но не и на природния газ, тъй като повечето държави зависеха, а някои и все още зависят, почти изцяло от руските доставки. Препоръките на Брюксел обаче са да не се удължават договорите за доставка с "Газпром", а целта е след 2027 г. ЕС да не купува руски природен газ.

По данни на ЕС през 2022 г. страните от общността са внесли 22 млрд. куб. метра руски втечнен газ, спрямо 16 млрд. куб. метра през 2021 година, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още