IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще замени ли ЕС зависимостта си от руския тръбен с руски втечнен газ?

Доставките на втечнен газ от Русия се увеличават с около 38% спрямо времената преди войната

10:40 | 03.04.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните две години страните от Европейския съюз (ЕС) работят активно, за да намалят зависомостта си от руския тръбен газ, пише Ройтерс. В началото на войната в Украйна Европейската комисия (ЕК) насърчи държавите от общността да не продължават договорите си с "Газпром" и се надяваше да преустанови доставките от 2027 година.

Но дали отказвайки се от руския тръбен газ, ЕС не влиза в нова зависимост от Русия - този път с втечнения газ? Според данни на Ройтерс вносът на руски втечнен газ през 2023 година вече е 15,6 млрд. тона, което е около 10% от количествата, които общността внасяше през тръбопроводите, преди Русия да нахлуе в Украйна. Спрямо 2021 година ръстът е от почти 38 на сто, но и тогава покупките бяха предпочитано през тръбите, които стигаха до всички пазари, за да не се губи излишна енергия в газификация и регазификация на доставките.

Делът на руския тръбен газ във вноса на газ на ЕС намалява до 8,7% спрямо над 40% преди войната. Но като се добави втечненият газ, то делът общо на руския газ във вноса на суровината в общността вече достига 15%.

Нещо повече - Испания, която преди не купуваше руски тръбен газ, сега е един от основните вносители на втечнения газ. Товари се насочват още към пристанищата в Белгия, Нидерландия и Франция.

Това не нарушава правилата, защото общността не налага санкции срещу вноса на руски природен газ. През 2022 година "Газпром" сам ограничи доставките до редица пазари, включително и Германия, към която през първите месеци на войната достигаха под половината от договорените количества. Компанията спря и доставките за България, Полша и още няколко държави, които не приеха едностранна промяна в договорите, предвиждаща плащания за газа в рубли по курс, определян от Русия.

Основен доставчик на руския втечнен газ е компанията "Новатек". Според източници на Ройтерс тя успява да пробие с отстъпките, които предлага - обикновено повече от 1 евро за мегаватчас под цената на нидерландската борса TTF. Това означава намаление от около 920 хил. евро за един танкер, превозващ обикновено товар на стойност към 41 млн. евро.

Данните на ЕК за вноса на газ в Европа показват, че доставките започват да се диверсифицират все по-успешно. Водещ доставчик с около 30% от целия внос е Норвегия, следвана от САЩ (втечнен газ) - 19%, страните от Северна Африка (основно тръбен газ от Алжир) - 14%. Вносът на тръбен газ от Русия има дял от 8,7%, а на втечнения - 6% от целия внос на природен газ през 2023 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 3 седмици
Няма страшно, когато американците препродават руски газ на ЕС, той вече не е руски, щото прихваща и по някоя останала демократична молекула. Добре че са американците, да избавят европата от такива зависимости! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още