IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агресивните планове на Катар за втечнения газ може да блокират конкурентите му

Страната може да се възползва от паузата в издаването на нови разрешителни за износ в САЩ и нежеланието за покупка на руски газ

14:30 | 27.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Катар има големи амбиции на пазара за втечнен газ и реализацията им би му спечелила дял от 25% от пазара до 2030 година, пише Ройтерс. Това би означавало блокиране на конкурентни проекти, включително и тези в САЩ, още повече, че администрацията на Белия дом въведе временно ограничение на издаването на нови лицензи за износ на втечнен газ.

В момента Катар е сред водещите износители, но планира увеличаването на обемите от 77 млн. тона днес до 142 млн. тона през 2030 година благодарение на увеличения добив в нови находища. Това е повече от очакваните досега 129 млн. тона годишно. Страната има предимството на едни от най-ниските разходи за добива на газ в световен мащаб и реализацията на плановете ще окаже натиск върхи развитието на нови проекти в САЩ, Азия и Африка, сочат пазарни анализатори.

Според тях Катар ще се възползва от своето предимство и ще се справи със своята потенциална конкуренция. Според коментари на анализатори от Wood Mackenzie съобщението за увеличените очаквания за износа на втечнен газ се правят в много добре подбран момент, когато новите проекти в САЩ са на практика блокирани от решенията на президента Джо Байдън, руското производство на втечнен газ е под заплаха от санкции, а в държави като Мозамбик например политическото напрежение не стихва.

От десетилетия основните участници на газовия пазар в Катар са гигантите ExxonMobil, Shell, TotalEnergies и ConocoPhillips. Всички те имат дялове от съществуващите газови съоръжения и купуват правото за разработване на нови проекти.

Конкуренцията между САЩ и Катар се изостри, когато Европа реши да се откаже от зависимостта си от руски природен, газ след като Русия нахлу в Украйна. Доставките от САЩ покриха първоначално вакуума и по този начин страната си спечели титлата на най-голям износител на втечнен газ в света през 2023 година, изпреварвайки Катар.

Първоначалните планове бяха капацитетът за износ на втечнен газ на САЩ да се удвои през следващите четири години, но паузата в издаването на нови разрешителни може да промени нещата. Ако САЩ не предложи тези количества на пазара, друг ще го направи, кометират от Rystad Energy.

Плановете за разширението на капацитетите за втечняване и регазификация през следващите години поддържат стабилно ниска цената на газа вероятно до края на десетилетието. Това пък ще насърчи търсенето в Азия и прогнозите са, че пазарът ще се разшири до 580-600 млн. тона годишно към 2030 година, спрямо сегашните около 400 млн. тона.  

Увеличението до голяма степен идва именно от търсенето в Азия, а Катар е в много добра географска позиция да отговори на заявките на Китай, Япония и Южна Корея, както и на Индия, допълват от Eurasia Group.

Все повече държави приемат целите за ограничаване на емисиите и постепенно се отказват от изкопаемите горива, но и според анализаторите ролята на газа в тази област може дабъде съществена. При изгарянето на природния газ се отделя по-малко въглероден диоксид спрямо въглищата и петрола, но един от сериозните проблеми всъщност е възможността за разлив на метан при добива и транспортирането на газа. Метанът също е парников газ, даже по-разрушаващ атмосферния слой, но има по-къс период на разпад спрямо въглеродния диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 месец
При настоящите темпове на добив, потребление и експорт, според източници в Русия, американските континентални запаси, се очаква да стигнат за пика между 8 и 20 години, макс25. Струва ми се че,както е тръгнало, Катар може да се окаже, в скоро време, кандидат за първия арабскоговорящ офшорен щат на УСА поради лошия навик на много от големите световни запаси да се оказват под американска територия. Освен, ако този път, не се окажат под БРИКС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още