IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна сложи край на златното десетилетие за природния газ

ВЕИ, енергийната ефективност и електрификацията също изместват суровината във водещите световни икономики

22:08 | 10.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Периодът между 2011 и 2021 г. може да бъде наречен "златното десетилетие" за природния газ, пише Международната агенция за енергетика (МАЕ) в тримесечния си доклад за състоянието на газовите пазари. В тези години потреблението на газ в световен мащаб се разшири с около 25%, а суровината покриваше 40% от увеличението на първичното енергийно потребление.

Причините за този ръст са няколко, но основно относително ниската и конкурентна цена на газа спрямо останалите енергоресурси, политиките за чист въздух и бързо растящите пазари в Азия. В САЩ пък бързо се развиваше добива на шистовия газ, припомня МАЕ.

Енергийната криза, която Русия предизвика със своята агресия в Украйна, преобърна газовите пазари. И макар че през първите три тримесечия на 2023 година пазарът да е по-балансиран, скъпият газ ограничи търсенето, като повишение има на потреблението основно в Азия и някои богати на газ държави в Африка и Близкия изток. В допълнение, ценовата волатилност остава, защото увеличеното предлагане (с 11 млрд. куб. метра) на втечнения газ не може да покрие загубените 38 млрд. куб. метра руски тръбен газ на пазара.

Така газът загуби своя "ореол" на енергоресурс, на който може да се разчита, и според прогнозата на МАЕ годишният ръст на потреблението на природния газ между 2022 г. и 2026 г. ще бъде в рамките на 1,6 на сто спрямо средно 2,5% годишно в периода 2017 - 2021 г.

В периода 2025-2026 г. увеличените съоръжения за втечняване и регазификация на природния газ ще успокоят пазари и се очаква ръст на търсенето, който ще се дължи основно на пазарите в Азия и Тихоокеанския регион, като на Китай ще се падне около половината от ръста в търсенето. Около половината от ръста на предлагането пък се пада на САЩ - делът на страната на пазара на втечнен газ ще се увеличи от 20% през 2022 г. до 25% през 2026 г.

В Европа и САЩ се очаква спад на потреблението на газ на фона на навлизането на възобновяемите енергийни източници, подобряването на енергийната ефективност и електрификацията.  

Доставките на руски тръбен газ в Европа ще продължи да се срива - през 2021 г. страните от ЕС купиха 140 млрд. куб. метра природен газ от Русия, но през 2022 г. количествата намаляха повече от наполовина  - до около 60 млрд. куб. метра. Този спад се задържа и през 2023 г. и вероятно годината ще приключи с доставени около 20-25 млрд. куб. метра газ.

Данните на МАЕ показват, че природният газ намалява цената си в първите три тримесечия на годината, но пазарите запазват своята волатилност. Стачката на служителите на съоръжения за втечнен газ в Австралия, подозрителен теч на газопровод на дъното на Балтийско море и т.н. например доведоха до съществен, макар и краткотраен, ръст на цената на суровината на нидерланската борса TTF.

На 10 октомври търговията на нидерландската платформа затвори на ниво от малко под 50 евро за мегаватчас, или повишение от над 12% на цената само за ден. В петък - денят преди началото на атаката на "Хамас" в Израел и преди теча в един от газопроводите по дъното на Балтийско море, цената на газа с доставка през ноември достигна около 38 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 зелков, според това ЕСО за миналата година файдата от ФЕЦ и ВяЕЦ сумарно е 7%, а от ТЕЦ=52%, АЕЦ=36%. Я разкажи какво точно трябва да гледаме за да съхраняваме позитивния настрой след затваряне на ТЕЦ и АЕЦ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
doba
преди 6 месеца
До: zelka007: Зелков, https://***.eso.bg/ 03:00 : АЕЦ - 42%, ТЕЦ - 51%....солари - 0%, перки - 2% . Капиш ?.. Пропуснал съм 1-цата за ТЕЦ-овете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
doba
преди 6 месеца
До: zelka007: Зелков, https://***.eso.bg/ 03:00 : АЕЦ - 42%, ТЕЦ - 5%....солари - 0%, перки - 2% . Капиш ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 19
zelka007
преди 6 месеца
силно препоръчвам на антиваксърете-газовици да следят ЕСО за ВЕИта , щото форумната легенда гласи , ток само по обяд през лятото , колкото да драснем два-три реда по форумите и да опържим яйца с праз и после мрак , глад и студ ... все пак сме есен вече и единият хилядник го изключиха ... :))) ... уж за презареждане и ремонт ... що започнаха по два месеца да спират всеки хилядник в годината ... ?! ... предположения ... ?! ... нъл ефффтин ядрен ток харчиме ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 20
zelka007
преди 6 месеца
квото беше с газчицата друзя антиваксъре-газовици , беше ... нема да ривете , едните тръби си ги гръмнаха рашибозуците , другите украинците ще ги отрежат за Коледа , третите ще стане земетресение в Черно море - случва се често ... и ви остава силата на сибир , колкото зануленият да довърши обзавеждането с китайски барокови имитации на двореца в Геленджик ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още