IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теч на газопровод и войната в Израел изнервиха търговците на газ в Европа

На пазара се върнаха страховете за ограничени доставки след взрива на "Северен поток"

13:30 | 09.10.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговията на нидерландската борса TTF се изнерви след ескалацията на конфликта в Израел и данните за теч на газопровод, свързващ мрежите на Финландия и Естония по дъното на Балтийско море. Съобщенията на финландския оператор Gasgrid Finland Oy и естонската Elering сочат за необичаен спад на налягането по тръбите, което вероятно е причинено от теч. Това върна притесненията на сектора за сигурността на подводната инфраструктура след взрива на "Северен поток" през миналия септември.

Компаниите посочват, че засегнатата тръбна секция е изолирана и сега ще бъде направен анализ на случилото се. Опасенията са, че ремонт на евентуален теч може да отнеме месеци, което няма да засегне сериозно Финландия - страната потребява много малко газ за покриването на своите енергийни нужди. Газовата връзка обаче е важна за Прибалтийските държави, които разчитат основно на втечнен газ и алтернативни от Русия доставки след началото на войната в Украйна.

След тези съобщения цената на газа расте рязко и в обедната търговия* вече се повишава с повече от 11% до ниво от 42,50 евро за мегаватчас с доставка през ноември. Декемврийските контракти се търгуват за 46 евро, което е повишение от 7 на сто, а газът за януари поскъпва с 5% до почти 47,50 евро за мегаватчас на TTF.

Като цяло от средата на септември насам търговията с природен газ в Европа е силно волатилна. Стачките на служители на съоръжения за втечнен газ в Австралия например доведоха до цена от почти 48 евро за мегаватчас на 25 септември. На 6 октомври обаче търговията затвори при цена от 38 евро за мегаватчас.

* Информацията е актуална към 13:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 6
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 ясно разбрах - или тръбата сама се е пробила или путин лично се е гмурнал и я е продупчил с шилото си. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... тцъ ... единствено рашибозука е способен на самоунищожение ... нефелщина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 6 месеца
Зелков и тез ли сами си пробиха тръбата, за да качат цената на газа? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още