IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа в Европа отбелязва едномесечен пик

Цената на газа през зимните месеци обаче не записва сериозна промяна

11:30 | 24.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Цената на природния газ в Европа достигна ниво от малко над 40 евро за мегаватчас, което е най-високото ниво за близо месец, сочат данните на нидерландската борса TTF. За седмица газът с доставка през октомври поскъпва с почти 16 на сто.

Контрактите за зимните месеци обаче не се повишават толкова рязко - цената за доставката през ноември достига 44,80 евро за мегаватчас, или повишение от около 4 на сто. За декември няма промяна - газът се търгува за около 49 евро за мегаватчас.

Това показва, че търговците виждат временни проблеми за пазара - търговията в края на миналата седмица беше основно под влиянието на неочакваната забрана за износ на горива, наложена от Русия. Делът на руския газ във вноса на ЕС е вече под 10%, но пазарът е все още много чувствителен за случаващото се в страната.

Основен доставчик на газ днес е Норвегия, а доставките на втечнен газ са рекордни в последните месеци.

Британското военно разузнаване пише в своята сводка за днес (24 септември), че руските потребители още няколко седмици ще страдат от недостига на горива, който е причинен не толкова от ефектите от войната, която Русия води в Украйна, а от увеличеното потребление на горива в селското стопанство и излизането на рафинерии в планов ремонт.

На 28 септември Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще разгледа ценовото предложение на "Булгаргаз" за октомври. Предварителните изчисления на компанията сочеха, че цената ще бъде с почти 10% по-ниска, но предпуредиха, че разликата с доставките през есенно-зимния период са много големи и прогнозираха цена на газа за ноември от 70,20 лева за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още