IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия стана вторият по големина доставчик на втечнен газ в ЕС

Към средата на август в газохранилищата в ЕС са нагнетени рекордните 97,4 млрд. куб. метра газ

16:28 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В периода януари-юли 2023 година Русия е била вторият по големина доставчик на втечнен газ в Европейския съюз (ЕС) след САЩ, пише Financial Times, като се позовава на данни на неправителствената организация Global Witness и статистиката на Kpler. През първите седем месеца на тази година страните от общността са внесли 82 млрд. куб. метра втечнен газ, което е с 40% повече спрямо 2021 година. Ръстът обаче е на фона на несъществени доставки на втечнен газ в ЕС преди началото на войната в Украйна. 

16% от доставките на втечнен газ идват от Русия, сочат данните на Кpler. Основните доставки са от проекта "Ямал LNG", където мажоритарен собственик е руската компания "Новатек". Дял в проекта има китайската CNPC и фернската TotalEnergies.

Най-големите вносители на руски втечнен газ са Испания и Франция, които имат дългосрочни договори за доставка на газ от проекта "Ямал". Белгия също е сред основните купувачи, но това е обяснимо, защото само в тази държава има пристанищен терминал, който може да приема ледови клас танкери.

В същото време през първото полугодие доставките на руски тръбен газ в ЕС намаляват със 75% на годишна база до едва 13 млрд. куб. метра, съобщава екологичната организация Ember като се позовава на статистиката, водена от белгийския мозъчен тръст Bruеgel. През първото полугодие на миналата година страните от общността внасят 50 млрд. куб. метра и вече е видно известно намаляване на доставките.

Няколко месеца след началото на войната в Украйна Русия започна да ограничава доставките на газ за европейските потребители. Продажбите за България, Полша и Финландия бяха прекратени през пролетта, а количествата за Германия - съкратени наполовина. Това накара ЕС да потърси алтернативи и сега основен доставчик на тръбен газ е Норвегия.

Експертите от организацията оценяват няколко трасета за вноса на газ в страните от ЕС, като за руските доставки следят за транзита през "Ямал", "Турски поток", "Северен поток" и през територията на Украйна. Доставки през "Ямал" и "Северен поток" няма от месеци. Три от тръбите по дъното на Балтийско море бяха взривени през септември 2022 година, а през "Ямал" доставките започнаха да прекъсват още от края на 2021 година, като за дълги периоди потокът беше обърнат - от Германия към Полша.

Транзитът през Украйна остава стабилен от май 2022 година, но е по-малко от половината договорен капацитет - около 40-42 млн. куб. метра на денонощие при договорени над 100 млн. куб. метра. Увеличават се доставките на газ от ЕС към Украйна през реверсивни връзки от Унгария, Словакия, Румъния и Полша. Част от тези количества са предназначени за Молдова.

Украйна вече съобщи, че няма да поднови договора си с "Газпром" за транзит на руски газ към Европа след 2024 година.

Единствено през "Турски поток" има увеличение на доставките, показват още данните на Bruegel. По това съоръжение върви транзитът на газ за Унгария и Сърбия през територията на Турция и България.

По данни на Bruegel към средата на август в европейските газохранилища са нагнетени рекордните за това време на годината 97,4 млрд. куб. метра газ. Абослютният рекорд в статистиката на организацията е малко над 106 млрд. куб. метра към 1 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още