IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна няма да поднови договора за транзит на газ с "Газпром"

Споразумението изтича в края на 2024 година и според украинските власти дотогава Европа няма да има нужда от руски газ

20:28 | 13.07.23 г. 14
Автор - снимка
Създател
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Украйна няма да поднови договора за транзит на руския природен газ, съобщава министърът на енергетиката Херман Халущенко пред европейското издание Politico. Припомняме, че сегашният договор беше сключен в края на 2019 година след преговори по време на единствената лична среще между президентите на двете страни Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Той е със срок за пет години и предвижда приносът на до 60 млрд. куб. метра газ годишно през 2020 година и по 40 млрд. куб. метра годишно, или 110 млн. куб. метра на денонощие, до края на 2024 година. Приходите от транзитни такси са в размер на около 7 млрд. долара годишно.

Русия в момента използва малко над 1/3 от заявения капацитет - 42 млн. куб. метра , а"Нафтогаз" подаде съдебни искове за изплащане на дължимите суми за транзита на газ. Това накара ръководителят на "Газпром" Алексей Милер да предупреди за "санкции" срещу украинския газов оператор. "Нафтогаз" очаква и 5 млрд. долара компенсация за мрежата и неизползваните възможности на окупирания през 2014 година полуостров Крим.

"Смятам, че към зимата на 2024 година Европа изобщо няма да има нужда от руския газ", смята Халущенко и допълва, че във време на война двустранните преговори са невъзможни. Но трасето през Украйна все още се използва за част от държавите в Централна Европа, които засега не дават индикации, че ще спрат да купуват руски природен газ - Унгария и Австрия. Газ през украинската мрежа се доставя още и към Словакия и Италия.

Будапеща обаче получава основната част от руския газ през "Турски поток" и България.

ЕС не санкционира доставките на руския природен газ, но в Брюксел работят активно, за да намалят нуждата от него през 2027 година. Има и отправени критики към държавите, които още купуват суровината, че не работят достатъчно бързо за диверсификация.

Анализатори от белгийския мозъчен тръст "Брюгел" коментират пред Politico, че запазвайки потоците, получателите на руския газ таят някаква надежда, че при подобряване на ситуацията, те ще могат да запазят отношенията си с Русия. Спирайки доставките сега, не е сигурно дали някога ще бъдат възстановени и евтиният руски газ ще си отиде завинаги.

В момента Русия използва приходите от търговията с газ, за да финансира войната в Украйна и частната армия на "Газпром", коментира още украинският енергиен министър. "В бъдеще единственото нещо, което трябва да плащат с тях, са репарациите", казва още той пред Politico.

С отказа си да транзитира руския газ Украйна ще изпълни една своя цел, която планира отдавна - да насърчи местния добив, който може да покрие местните нужди и да остава за износ към Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 5
Василена
преди 9 месеца
До: penkiler1415 И аз мисля така,че всеки,който е произвел нещо трябва да го продаде и законите на търговията не се съобразяват с граници и страни.Жалко ми е само,че тръбата, която минава през България не носи никакви облекчения за нас, потребителите на природен газ. За сега цената му е добре и се молим да остане така и занапред, защото сме се убедили,че това е нашето гориво. Чисто и топло ни е,без да мъкнем чували с дърва или пелети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007цитат: То дотогава и Украйна няма да я има ... а според теб, малоууумнико не трябваше да я има още миналата година... не само че ще я има, ами до 15тина год ще ни мине икономически, щото ще са изритали всички *** и *** като теб..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 ама що всеки път като говориш за себе си, се обръщаш към мен? Може би защото ежеднево разобличавам лъжите ти и колко тъъъпо парече си... знам че си евтин ***, знам че не работиш(признавал си го сам) знам че лъжеш.. нема нужда да но го напомняш всеки ден... глууупако!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 9 месеца
До: penkiler1415 вече спорихме по темата, знам че си гербаджия и готов да защитаваш мутрата на всяка цена...за сега няма изгледи да се изплати, но може да се случи чудо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 8
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Ти предимно не работиш. Ако писането ежедневно на едни и същи прросстотии тук отчиташ за работа, то тогава проверен факт е, че си евтин трролл. Ако за работа приемаш услугите по телефона, които извършваш, то можем да приемем за проверен факт, че си телефонна сффирркаджийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 8
Tikva007
преди 9 месеца
* Споразумението изтича в края на 2024 година и според украинските власти дотогава Европа няма да има нужда от руски газ* - То дотогава и Украйна няма да я има, или поне не в този вид, в който е подписвала действащото в момента споразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
penkiler1415
преди 9 месеца
До: khao За построения от нас газопровод-не са ти верни приказките! Газопровода ще се изплати за 8-9 години и ИДВА ОТ ТУРЦИЯ! Това последното ни дава мнооого възможности. Бизнеса си е бизнес. Ако няма война и руския газ е по-евтин, бих го предпочел. Но с войни и изнудване, и безплатен да е руския газ, много скъп ще ни излезе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
khao
преди 9 месеца
До: zelka007 знам... аз работя предимно с проверени фалти :):):) ... и през комунизма ги хранехме тия идддиоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 19
zelka007
преди 9 месеца
До: khao ... факт !! по тръбата след нас са купували почти два пъти по-ефффтин газ ... :))) ... ама нали братушки , помагаме и ние както можем ... паметници , скъп газ , скъп петрол , неплащане на данъци от ЛУК ... не случайно в БГ няма битова газификация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 20
khao
преди 9 месеца
До: zelka007 факт... дълги години им плащахме по скъпо от запада и за капак им посторихме газопровод с бюджетна пата, който я се избие, я не... за печалба да не говорим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още