IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на втечнен газ стават основни за газовия пазар в Европа

Китай ще има все по-голяма балансираща роля, сочи последният доклад на МАЕ

11:46 | 18.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Доставките на втечнен газ стават водещи за покриването на потреблението на газ в Европа, сочи последния доклад за развитието на газовия пазар на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Преди десетина години делът му в микса беше около 12%, но през 2022 година вече е 35%, тоест много близо до дела, който имаше руският тръбен газ.

Въпреки че енергийният сектор в Европа беше подложен на сериозни сътресения през 2022 година, трансформацията е структурна и внимателно планирана. Търсенето се покрива основно от втечнен газ и увеличаване на доставките от Норвегия и Африка през съществуващите тръбопроводи.

Руските доставки на газ за Европа продължават да намаляват и през първото полугодие на 2023 година - с около 36 млрд. куб. метра, или 75% спрямо същия период на 2022 година. Но в същото време световните доставките на втечнен газ се увеличават с 3%, или 9 млрд. куб. метра, което е недостатъчно да покрие търсенето в Европа.

Това означава, че решението на газовата криза е намаляване на потреблението на природен газ. В европейските държави потреблението намалява с около 10% от началото на годината, което се дължи основно на ограниченията от домакинствата и бизнеса през първото тримесечие и рязкото намаляване на потреблението от топлофикационните дружества през второто.  В Азия потреблението остава като цяло стабилно през първите пет месеца на 2023 година, сочат още данните на МАЕ.

Според тях Китай ще има все по-голяма балансираща роля на газовия пазар - растящото търсене покрива намаленото потребление в Япония и Южна Корея.  Европа загуби тази своя позиция след загубата на руските доставки.

През тази година търсенето на газ ще се запази на сегашните нива и ще има лек ръст от 2% през 2024 година, сочи още прогнозата на МАЕ. Този ръст ще се дължи основно на Азия и по-точно на Китай.

Основната несигурност за следващата година е зимата в Европа. Студена зима и изцяло преустановени доставки на тръбен газ от Русия от 1 октомври 2023 година вероятно ще върне нестабилността на пазарите. За съжаление пълните газохранилища не са гаранция за стабилност, сочат моделите на МАЕ.

През първите шест месеца на годината цената на газа в Европа и Азия намалява с над 50% на годишна база, но остава със съответно 140% и 180% над средното в периода 2016-2020 година.

Заплаха за Европа е желанието ѝ да се откаже от дългосрочни договори за доставка - очакванията са, че към 2030 година 70% от доставките ще бъдат през спот пазарите, но по този начин страните ще бъдат изложени на волатилността на пазарите в средно срочен период. Затова и от МАЕ препоръчват да се потърси баланса между сигурен доставчик с дългосрочен договор и покупки на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Василена
преди 9 месеца
Търсенето на природен газ ще става все по- голямо, защото все повече ще разширява ползването му. В основата и на прехода към зелена енергия е, защото е доказал качествата си на екологично гориво, щадящо природата и подобряващо живота ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
МАЕ не са известни с точните си прогнози ... обясняваха , как търсенето на петрол щяло да тръгне , пък те се разсипаха да съкращават и са далеч , далеч от най-добрите си постижения ... с газчицата пророкуваха миналата година , че в Европа ще настане глад , мрак , ужаст ... пък то зануленият детеубиец започна да църка за "западните партньори" тва , "запдните парньори" онова ... ама късно , гръмнаха си тръбите и си попиляха помпите ... са да си го горят на портовая ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още