IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

62% от българите подкрепят отказа от руския природен газ и петрол

Само 30% от българите подкрепят военна помощ за Украйна, а 42% - икономическите санкции срещу Русия

18:22 | 10.07.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

62% от българите подкрепят тезата, че ЕС трябва да намали своята енергийна зависимост от руския природен газ и петрол възможно най-скоро, сочи последното стандартно проучване на Евробарометър, провело се в периода 31 май - 18 юни 2023 година. Традиционно ЕК измерва одобрението за европейски институции, практики и политики и в допълнение събира мнения по текущи проблеми за общността.

Тази година в проучването е включено отношението на европейците към войната в Украйна. Като цяло в ЕС има силна подкрепа за мерки, които предприема Брюксел по отношение на Русия - 82% са на мнение, че страните от общността трябва да намалят своята енергийна зависимост от Русия, икономическите санкции се одобряват от 72%, а 75% поддържат отпускането на финансова помощ за страната.

Европейците изглеждат по-сдържани по отношение на отпускането на военна помощ, но все пак процентът не малък - 64 на сто. България е страната с най-ниска подкрепа на тази политика - едва 30% одобряват отпускането на военна помощ. В Унгария този процент е 44 на сто.

76% от българите одобряват отпускането на хуманитарна помощ за Украйна, а 64% - приветстват идването на украински бежанци. 54% от съгражданите ни смятат, че Украйна трябва да получава финансова помощ и само 46% - налагането на икономически санкции срещу Москва и свързаните с режима физически лица.

В другата силно скептична по отношение на подкрепата за Украйна страна - Унгария, се оказва, че обществото е по-склонно да санкционира Русия. Данните на "Евробарометър" показват, че 59% от подкрепят икономическите санкции, въпреки че премиерът на страната Виктор Орбан често блокира приемането на санкцийните пакети по време на дискусиите в Брюксел.

86% от унгарците подкрепят отпускането на хуманитарна помощ за Украйна, а 81% - приветстват украински бежанци в страната. Отпускането на финансова помощ се поддържа от 60 на сто от участвалите в проучването.

Нещо повече - 83% от унгарците смятат, че ЕС възможно най-бързо трябва да се откаже от руските енергийни ресурси, макар че властите официално увеличават зависимостта, подписвайки нови споразумения за по-големи количества руски газ. Процентът дори е малко по-висок от средното за ЕС, макар че влиза в статистическата грешка.

77% от европейците подкрепят идеята за обща политика на отбрана и сигурност, сочат още данните на фона на войната в Украйна, която трае вече 501 дена. Идеята среща подкрепа и у нас - 66 на сто са за обща политика в тази област.  Обществото и у нас, и в ЕС обаче е разделено по отношение на разширяването на общността - съответно 51% и 53% подкрепят приемането на нови членове.

В частност за Украйна статусът ѝ на кандидат за член се поддържа от 42% от българите и 64% от европейците.

Като цяло подкрепата за европейските институции остава стабилна, сочат още данните на ЕС. Изглежда обаче агресивната кампания срещу еврото дава резултат в България и вече едва 46% подкрепят общата европейска валута. В ЕС тя възлиза на 71%, а в Унгария, която също е извън еврозоната и често е давана за пример от наши политици като държава, устояваща националните си интереси, 65% подкрепят еврото.

Най-големите страхове за европейците по отношение на съществуването на ЕС са свързани с растящата инфлация (27%), международното положение (25%), имиграцията (24%) и климатичните промени (22%), както и енергийните доставки (16%). Сборът на процентите надхвърля 100, защото участвалите в проучването са имали право да дадат 2 отговора.

За българите най-голямата заплаха за бъдещето на страната ни също е свързана с растящата инфлация (60%). Икономическата ситуация е притеснения за 31% от участвалите в проучването, а имиграцията (8%) и климатичните промени (4%) остават на заден план.

Енергийните доставки притесняват едва 9% от хората в страната ни.

Данните на Евробарометър показват още, че българите имат по-голямо доверие на европейските институции (48%), отколкото на националните. Подкрепата за местния парламент (13%) и за правителството (14%) са най-ниски в целия ЕС. Образът на ЕС е изцяло положителен за 50% от българите, спрямо 45% средно в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 6
Alex Silver
преди 9 месеца
Проф. Иво Христов ги изкарваше 80%. Я пак си проверете сметките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
zelka007
преди 9 месеца
нещо голема беля около Бахмут и Соледар ... не е зле като за докладвани всички унищожени леопарди и само бременни украинки на линията на съприкосновение (много зли тези бре много бият) ... голем бой и на Роботине и Копани , пак разни леопарди и брадлита , уж беха свършили според докладните на конашенко ... мдаа ... казах ли фycтетата на всички митрофанови нефелчета ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 11
zelka007
преди 9 месеца
митрофановите *** подквuкват в хор ... фycтетата нефелчета ... СП нет , ямал нет , транзит през Украйна скоро нет , турецки паток 40% от капацитета ... :))) ... желаем удачи с индийците и чайниците ... паметника ще го бишнем , ще го боядишем розоффф , и с митрофанова в питер ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 9 месеца
Не вярвам на статистика, която не съм я писал аз. Уинстън Чърчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
Tikva007
преди 9 месеца
* 62% от българите подкрепят отказа от руския природен газ и петрол* - Грешка от бързане да се оповестят радващите резултати от европроучването на евробарометъра. 62% да се чете 92%! 6 и 9 много си приличат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
danchomentata
преди 9 месеца
При нарушении баланса мощности частота изменяется. Если частота в энергосистеме снижается, то необходимо увеличить вырабатываемую на электростанциях активную мощность для восстановления нормального значения частоты.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
danchomentata
преди 9 месеца
А-86 беше червен ,а А-92 зелен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още