IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се провали и в газовата си битка - хранилищата в ЕС са пълни на 90%

ЕС изпълни целта си за зимата три месеца предварително

13:11 | 18.08.23 г. 15
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Резервите от природен газ в Европейския съюз (ЕС) удариха исторически връх за това време на годината в четвъртък (18 август), запълвайки се доста преди зимния отоплителен сезон, докато блокът продължава да се отдалечава от руската енергийна зависимост.

Това ще накара Кремъл да търси начини да запълни огромната си дупка във финансите си, оставена заради решението му да отреже европейските си клиенти след началото на войната в Украйна миналата година, пише Politico.

По-малкото количество руски газ обаче отваря ЕС и към по-големи ценови колебания на световния пазар на втечнен природен газ (LNG).

Данните на Gas Infrastructure Europe сочат, че към 17 август газовите хранилища на страните членки в момента са пълни до 90,12% от капацитета си – преминавайки над целта от 90%, която Брюксел постави като задължение страните да изпълнят до 1 ноември. В петък българското държавно енергийно дружество "Булгартрансгаз" също обяви, че подземното газово хранилище “Чирен” вече е запълнено на над 90% от техническия капацитет за съхранение.

„Днешното потвърждение, че сме изпълнили изискванията за съхранение на газ много преди крайния срок подчертава, че ЕС е добре подготвен за зимата и че това ще помогне да се стабилизират допълнително пазарите през следващите месеци“, коментира еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон за Politico.

“Енергийният пазар на ЕС е в много по-стабилно състояние от същото време миналата година“, добавя тя. Симсон обаче все пак признава, че „през последните седмици виждаме, че газовият пазар остава чувствителен“ и че Европейската комисия ще продължи да го следи, докато Старият континент се насочва към по-студено време.

Преди войната Русия осигуряваше около 40% от търсенето в блока. След като отразява европейските си клиенти обаче, ЕС започна да се насочва към други доставчици и да намалява търсенето.

 

През първите 32 седмици на 2022 г. делът на руския газ в европейския внос стигна 23,6%, а за тази година той е спаднал до само 8,4%. Това означава, че ангажиментът на ЕС да прекрати покупките на руски газ до 2027 г. остава възможен.

Цената на газа на нидерландската борса TTF удари 350 евро на мегаватчас миналия август, докато тази седмица е около 38 евро.

Разходите за газ обаче все още остават по-високи спрямо преди войната, когато цената се въртеше около 20 евро на мегаватчас, което означава по-големи сметки за домакинствата и по-малка производителност за европейската индустрия.

„Цените на газ на едро може да са значително по-ниски спрямо преди година, когато пазарът бе завладян от спирането на "Северен поток", но те все още остават забележимо по-високи от историческите цени на газа през последното десетилетие“, коментира Том Марзек-Мансър, ръководител на газовите анализи в компанията за пазарни проучвания ICIS, предупреждавайки, че търговците все още изпитват опасения за предлагането.

„Фактът, че европейските хранилища са почти пълни по-рано от нормалното – обикновено те достигат това ниво около октомври – не означава непременно, че цената ще спадне още повече, за съжаление. Съхраненият газ може едва да стигне през зимата, а ако тази зима е студена, съществува известен риск, и именно това поддържа цената на газа висока за момента“, добави той.

Анализаторите очакват това да е последната зима, в която недостигът предизвиква сериозни тревоги, като се има предвид, че увеличеният капацитет за производство на втечнен природен газ от доставчици като Катар и САЩ трябва да е наличен в средата на 2024 г.

Загубата на най-зависимите европейски клиенти нанесе голям удар върху Кремъл. Приходите от износ на енергоизточници са намалели с 41% до 43,4 млрд. долара през първите седем месеца на тази година, заяви руското финансово министерство. В същото време рублата удари 16-месечно дъно, а тази седмица се срина до символичната граница от 100 рубли за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
bobopopov
преди 8 месеца
Стига ,глупости.Още тази зима ще ни се разкаже играта от студ Русия си има нейните природни ресурси и само ще го продава(все по- скъпо), какво е загубила?Войната е война( лошо нещо) тя рано или късно ще свърши, ние вечно ще търсим енергоносители,така че трябва да се мисли в посока- ако може евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Еех, къде е оня ол-и-гоф-рен Митю Некуф, да обясни как не могло без Газпрома и колко било хубаво да се инвестира там. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 9
danchomentata
преди 8 месеца
Нема начин да има начин кадровата политика да я определя товарищ Сталин c шумата$ у гората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... липсва ви соц безвремието и краденето на топло ли ?! чемодан-->вокзал-->питер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 8 месеца
До: 0pkЯ сподели, при текущите цени нещо по ефективно от термо помпите че ще ми е интересно и аз да науча нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007, убеди ме. Таз година термопомпи, догодина когат измислят нещо още по-ефективно и тройно по-скъпо, то ще е новата мода. Все пак по-големите разходи съзадават по-голямо БВП и оказват благоприятно въздействие за възход на народното стопанство. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... наскоро гледах , вече и у нас термопомпа за охлаждане/отопление на сграда !! многоетажна сграда , 8 етажа , 10 декара парцел ... захранване с фотоволтаици ... глей кви хора , най-мирната нация на света газопровод направила , пълен с газ , минава през държавата , тия вместо да се вържат с него да им е мирна главата ... ВЕИ-та , фотоволтаици-молтаици , термопомпи , кладенци ... па да те вземат за един консултант , да ги вкараш в правата хетеросексуална вяра ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... значи , специално ти обръщам внимание на Холандия и Норвегия . И двете държави са силно газифицирани битово , имат много мощна газова индустрия и собствен добив на много прилична цена ... пикът на потребление в Холандия от 56млрд кубика е преминат безвъзвратно и в момента е около 42млрд ... в Норвегия е 4,4млрд и преминат също ... и двата пика странно съвпадат с масовото инсталиране на термопомпи ... и в двете държави около 40% от потреблението на битови потребители ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 10
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... ами терминалите си работят на приличен капацитет - от 80 до 100% ... дори нашият в Александруполис е със запълнен капацитет , интерконекторите се запълва също капацитета им ... рашибозуците все пак отрезаха 40% от потреблението с нож и от раз ... има още няколко големи проекта , които се изпълняват , но те ще работят и със зелен водород , също твоя любима енергийна тема ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 15
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007, начи в крайна сметка потвърждаваш стария лаф - "проблемът с газа е решен - газ няма да има" и потреблението ще спада, въпеки че се наляха нананайсе млрда за нови пристанища за втечнен газ. От друга страна, да ми разказваш как с масово инсталиране на термопомпи ще се решат проблемите с отплението, е все едно да ми обясняваш как масово и резко електрическите автомобили на тройна цена ще заменят масовите автомобили. Като цяло, може да решим проблемите по Ливанската методика :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още