IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски търговци започнаха да съхраняват газ в Украйна

"Укртрансгаз" предлата 10 млрд. куб. метра активен капацитет за съхранение на газ

10:57 | 09.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Европейски търговци на суровини започнаха да съхраняват газ в украинските газохранилища, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Въпреки войната, която се води на територията на страната, бизнесът оценява риска като приемлив на фона на цената на природния газ на пазара.

Традиционно през лятото цените на газа са ниски заради заниженото потребление, а сега и заради пълните газохранилища. Така доставките за септември на нидерландската борса TTF са около 30 евро за мегаватчас, а за първото тримесечие на 2024 година, когато по традиция е пикът на потреблението - почти 50 евро.

Чешката EHP Group е една от компаниите, която е решила да съхранява газ в Украйна. От компанията обясняват, че това е знак и за доверие в страната по отношение на управлението на газопреносната система. От EHP Group обаче отказват да уточнят какви обеми съхраняват в Украйна, посочва още Ройтерс.

Припомняме, че преди малко повече от десет години, преди старта на "Северен поток 1", Украйна беше основният маршрут на руския природен газ за Европа. На територията на страната са изградени огромни газохранилища с капацитет от над 30 млрд. куб. метра, чиято задача беше да балансира пикове в търсенето.

Сега Украйна няма нужда от тези количества, за да гарантира собственото си потребление, а транзитът през страната отдавна е на минимално ниво. От Министерстовото на енергетиката на страната предложиха на европейските държави услугата за съхранение на газ, а според медийни публикации - условията, при които се предлагат са доста изгодни.

Един от вариантите за съхранение е газохранилището "Билче - Волицко - Угер", което се намира край Лвов. Западна Украйна засега остава встрани от ракетните удари на Русия.

От "Укртрансгаз" коментират в своя сайт, че от 11 юли чужди компании са започнали да нагнетяват газ в газохранилищата, които управлява компанията. На бизнеса са предложени около 10 млрд. куб. метра активен капацитет за съхранение, а таксите няма да бъдат променяни до края на следващата газова година (септември 2024 година). Няма обаче данни какви количества се съхраняват до този момент. Справка в Gas Infrastructure Europe показва, че към 7 август украинските газохранилища са пълни до почти 27% от капацитета си.

В същото време европейските газохранилища са пълни до 88% от капацитета си за съхранение, показват още данните на GIE. Но при някои държави възможността за съхранение вече е изчерпана - например Белгия (100%) или Хърватия (96%). В Чехия и Словакия газохранилищата са пълни до 92% от капацитета си и енергийните търговци се оглеждат за опции. Пред Ройтерс от словашката компания SPP потвърждават, че обсъждат вариант да съхраняват в Украйна, но без да навлизат в повече подробности.

Мозъчният тръст Bruegel отбелязва, че Украйна може да увеличи с 10% възможността за съхранение на газ в Европа. 100 тераватчаса капацитет са "комфортен буфер" за зимата. Нещо повече - има възможност не само за реални, но и виртуални доставки от съоръженията през Унгария, Полша или Словакия.

Украйна има добре развита газопреносна мрежа и връзки със съседните си държави. Страната не купува реално газ от Русия от 2015 година насам, а "европейски бленд"  чрез реверсивните връзки със съседните държави.

Украйна е част от Европейската енергийна общност и газохранилищата ù са лицензирани от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още