IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще нагнети рекордни количества газ за следващата зима

Газохранилищата в Европа са пълни до малко над 64% от капацитета си, сочат данни на GIE

09:31 | 19.05.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" ще нагнети рекордните 72,84 млрд. куб. метра природен газ за следващия зимен сезон, става ясно от съобщение на руския гигант. Решението е било взето от ръководството на компанията след анализ на изминалата зима.

Газовaта компания беше нагнетила рекордните 72,66 млрд. куб. метра през отминалия зимен сезон, а максималният добив е достигнал 852,4 млн. куб. метра. Първите дни на януари са били предизвикателство за "Газпром", след като средните температури в Русия спаднаха до -21,2°С, или с 12,4°С по-ниски спрямо средното за сезона.

На 9 януари 2023 година потреблението на газ в Русия е достигнало 1,78 млрд. куб. метра. Като цяло доставките на газ на вътрешния пазар в периода октомври-март, тоест газовата година, са съпоставими с рекордните доставки през предходния сезон 2021/2022 година, отбелязват още от "Газпром".

В своя анализ за изминалата зима от компанията бегло споменават износа, отбелязвайки, че е в "съответствие с направените заявки" на клиентите, като доставките за Китай по "Силата на Сибир" в някои дни през декември, януари и март са превишавали предварително договорените.  От началото на 2023 година "Газпром" спря да публикува данни за износа на газ. Преди това тази статистика се разпространяваше на всеки 15 дни.

Зимата в Европа беше една от най-меките в последните столетия, но в редица региони на Русия температурите достигаха исторически минимуми. Заради благоприятното време, а и високата цена на газа в газохранилищата, сега резервите от газ в Европа са на рекордни нива за този период на годината - газохранилищата са пълни до над 64% от капацитета си по данни на Gas Infrastructure Europe към 18 май.

Това положение успокои пазарите и цената на газа падна до 29 евро за мегаватчас за първи път от средата на 2021 година. При тези благоприятни цени всички държави от ЕС в момента нагнетяват своите газохранилища. Данните на GIE за България например показват, че "Чирен" е пълно до 84,2% от капацитета си.

По регламента на ЕК страните от общността трябва да посрещнат тази зима с поне 90% пълни газохранилища. Три държави вече са изпълнили това изискване - Португалия (95,9%), Швеция (95,2%) и Испания (92,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 11 месеца
Добре че газохранилищата в Европа масово са пълни, та си имаме и за следващата зима. Да не говорим, че и с тия ниски стойности на цената, държавите няма да имат затруднения при справянето със следващия отоплителен сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: zelka007 Ами ето, когато не съм прав, не съм прав. Затова пък конструктивните спорове си ги харесвам. Без епитети и без да се обиждаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 11 месеца
До: SporqZaKef ... според вас , един информационен портал за политически решения , е меродавен за техническа информация ?! дръжте се сериозно малко ... !! ... ето ви едно линкче с обобщена информация от специализираната информационна система за газови доставки в ЕС ... тъй , да си го проверявате с кеф ... когато ви се налага да спорите ... https://agsi.gie.eu/#/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
SporqZaKef
преди 11 месеца
Госпожица Виктория Тошкова може ли да ни осветли, къде точно са тези данни на GIE понеже аз лично никъде не ги намирам на техния сайт ? Конкретно за техните публикации не намирам по-нова от Април, да не говорим пък за вчерашна дата. Човек, ще си помисли, че пускате... как да го кажа Неистини. Разбира се може аз да не съм погледнал на правилното място. Ще се радвам госпожица Тошкова да ни светне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
SporqZaKef
преди 11 месеца
https://***.consilium.europa.eu/en/infographics/gas-storage-capacity/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
SporqZaKef
преди 11 месеца
Странно, по официални данни на Европейския съвет, хранилищата са пълни на 56% и то към дата 19ти Март. При все, че цените продължат да стоят ниски, основно защото се пуска гас и от хранилищата, не знам с какви данни разполагат GIE, a още по-малко имам представа защо вече 2 месеца Европейскиа съвет не обновяват данните. : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още