IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван успех в първия търг за общи покупки на газ за Европа

Заявките на България като една от уязвимите страни в ЕС са напълно удовлетворени, каза Марош Шефчович

14:07 | 17.05.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Резултатът от първия търг за общи доставки на природен газ в Европа беше окачествен като "забележителен успех" от зам.-председателя на ЕК и комисар по междуинституционалните отношения Марош Шефчович, цитиран от Euronews. Страните, които можеха да участват в процедурата - от Европейската енергийна общност, потърсиха 11,4 млрд. куб. метра газ, а доставчиците заявиха готовност да доставят 13,4 млрд. куб. метра, отчете той.

Повече от 110 компании се регистрираха за участие в платформата.

Пред репортери Шефчович определи България като една от трите най-уязвимите държави по отношение на газа и допълни, че заявките на България и Украйна са удовлетворени напълно, а на Молдова - до 80%. Чиновникът не уточни нито количества, нито участниците от българска страна.

Преди месеци от обществения доставчик "Булгаргаз" коментираха пред Investor, че нямат интерес към платформата, защото са осигурили всички нужни количества газ за годината, включително и за газохранилището в Чирен. Данни на Gas Europe Infrastructure (GIE) показват, че към 16 май "Чирен" е пълен до 83,5% от капацитета си.

Държавите от общността вече започнаха да трупат резерви от газ на фона на ниските цени на суровината в момента - търговията на нидерландската борса TTF от началото на май се извършва на ниво между 30 и 35 евро за мегаватчас.

Според правилата на търга сега платформата ще свърже купувачите и доставчиците, които самостоятелно да договарят условията по доставката, която трябва да бъде осъществена в следващите 12 месеца. Вероятно първите доставки ще бъдат факт през втората половина на юни.

От години Шефчович, още когато отговаряше за Енергийния съюз в комисията "Юнкер", се опитва да лансира общите доставки на енергоресурси, както и подкрепа от ЕК при двустранни преговори между държави и доставчици. Идеите му обаче така и не бяха приети.

Сега новата платформа също получи доста критики - според анализатори трудно могат да бъдат накарани големите участници на пазара да участват, а те са от ключово значение за договаряне на големи количества, а съответно - по-ниски цени. Нещо повече - планираните количества са нищожна част от потреблението, коментираха експерти.

Но в ЕК обясняват, че целта на общите покупки е успокоение на пазара и недопускане на нови флуктуации на цената, когато страните започнат да търсят газ за газохранилищата си. Това се случи през миналата година, когато членовете се конкурираха помежду си за доставките на втечнен газ.

Брюксел очаква страните от ЕС да посрещнат новия отоплителен сезон с поне 90% пълни газохранилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
slavka_peneva
преди 10 месеца
При природния газ не е по-различно от дригите стоки. Важно е да има избор на търговци и да се конкурират. Международните компании, доставчици на природен газ, договарят обеми, които надвишават обема на българския пазар, който е само част от общите им продажби. Така те договарят по-ниска цена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 11 месеца
Добре де аз сега не разбарх? България в крайна сметка участва ли в тия покупки или не? Кога министърът ще даде някакъв отговор по темата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
geriTo93
преди 11 месеца
Безспорно сме уязвима държава, тъй като нямаме развита газова инфраструктура и терминали за втечнен природен газ. Важното е, че взехме участие в общите покупки на газ и ще имаме оигурени количества за зимния сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 11 месеца
До: doba ... що ?! тя е на загуба при всякакви цени ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 11 месеца
Чекаме Топлофикациите с намаление на цените наесен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
гори едно факелче в Балтийско море , като паметник на вопиющата глyпoст и лакомия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още