IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на газа в Европа доближава още едно дъно - 30 евро за мегаватчас

През април ЕС е внесъл рекордни количества втечнен газ, сочат изчисления на Bruegel

15:43 | 15.05.23 г. 6
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Цената на газа приближава още едно дъно - 30 евро за мегаватчас, на фона на пълните до малко над 63% от капацитета си газохранилища в Европа. Тези обеми са рекордни за това време на годината. Отоплителният сезон в Европа приключи в началото на април и оттогава повечето европейски страни нагнетяват газ.

България не прави изключение - справка в сайта на Gas Infrastructure Europe (GIE) показва, че към 14 май газохранилището в Чирен вече е пълно до почти 83% от капацитета си. През изминалата зима България, както и повечето европейски страни, не ползваха активно запасите си заради необичайно високите температури и достатъчните количества втечнен газ, които получиха. Страните се въздържаха да ползват този газ и заради високата му цена - той беше нагнетен през лятото и есента на 2022 година, когато на TTF беше достигнат рекорд от около 350 евро за мегаватчас. 

Сега, въпреки хладната пролет, цената на газа в Европа върви стръмно надолу. В петък (12 май) търговията на нидерландската борса TTF затвори при малко под 33 евро за мегаватчас. Днес (15 май) тенденцията за спад продължава.

През април страните от ЕС са внесли рекордни количества втечнен газ, е видно и от изчисления на института Bruegel, базирани на данни от Bloomberg. Според тях 27-те държави от общността са купили общо над 12 млрд. куб. метра втечнен природен газ, като основен доставчик е САЩ (6,6 млрд. куб. метра).

 

Русия е доставила 1,6 млрд. куб. метра втечнен газ за европейските страни през април. Вносът на руски тръбен газ се сви до минимум през 2022 година в месеците след началото на войната в Украйна. В момента страните от ЕС получават тръбен газ само през Украйна и "Турски поток". "Газпром" използва съвсем ограничено капацитета на транзитната мрежа на Украйна - в последната година до около 40 млн. куб. метра на ден.

Данните за транзита през Украйна са на оператора на мрежата ГТС "Украйна". От началото на годината "Газпром" засекрети данните за износа и добивите на газ, които преди предоставяше на всеки 15 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Василена
преди 11 месеца
Устискахме тежкия зимен сезон и не се отказахме от удобствата на природния газ. Инвестирахме преди години в индивидуална отоплителна инсталация,че ни беше писнало от общите. Дано се запази тренда надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 18
zelka007
преди 11 месеца
иначе по темата , дъно не е ... нормална сезонна цена , преди войната се движеше в този диапазон ... според форумните газовици , това е цената на гъсспром за ЕС , около 270 за илядо , или 27 за МВТч ... но преди войната . според пияндетата медведев и саша милер , справедливата цена за геюювввеете в Европа е 2000 за илядо ... са проблома е , че никой освен чайниците не иска да им я плаща , и те си гръмнаха тръбите от яд ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 16
zelka007
преди 11 месеца
До: doba ... ами нали ривете за заплати и ваучери ... ?! и в топлофикация и те си искат хората , да не са по-назад от другите ?! или да не са хора и те ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 11 месеца
Тук пише, че газа пада рекордно. Тези дни па четох - Топлофикациите искат повишаване на цените в пъти?.. Бъркотия някаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 21
OHЯ
преди 11 месеца
Как е pycopoби , плачкате лЕ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 23
khao
преди 11 месеца
...да се върнем към реалноста, както казва един форумен идддиот! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още