IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС "лежи" върху най-скъпия газ в газохранилищата си от десетилетия

Независимо дали признават, или не, държавите в общността са изправени пред предизвикателство

16:32 | 13.02.23 г. 1
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

През лятото и есента на 2022 г. страните от Европейския съюз активно купуваха газ и го нагнетяваха в газохранилищата си в очакване на зимата и оценявайки вероятността Русия тотално да преустанови доставките на газ. По това време цените на газа на нидерландската борса TTF достигнаха рекорди - от 350 евро за мегаватчас през август. Така в момента страните от общността имат едни от най-скъпите си газови резерви в историята, докато на спот пазарите цената на газа вече се върти около нивото от 50 евро за мегаватчас, или с 80% по-ниско спрямо август и вече под нивата отпреди войната в Украйна.

Затова и не е изненада, че газовите компании не посягат към резервите - по данни на Gas Infrastructure Europe към 12 февруари европейските газохранилища са пълни до 66% от капацитета си. Това е рекордно високо ниво за това време на годината и ако темпът се задържи, ЕС може да приключи отоплителния сезон (официално през март) с рекордни количества газ в газохранилищата си.

При нормални обстоятелства цената на газа през зимата винаги е по-висока, тъй като тогава е и пикът на потреблението, и резервите се използваха както за баланс на потреблението, така и за снижаване на цената. Енергийната война с Русия обаче промени това положение.

Друг фактор, който изигра съществено значение за успокояване на пазара, е необичайно топлата зима в Европа. Ситуацията днес е съвсем различна от летните месеци, когато само намек за ограничени доставки водеше до рязък скок на цените.  

Рекордни разходи

В доклада на Европейската комисия за състоянието на газовия пазар на общността е записано, че само през третото тримесечие на миналата година страните от ЕС са похарчили рекордните 101 млрд. евро за покупката на природен газ и основната част от тези количества газ са отишли "под земята". Средната цена на суровината през този период е 152 евро за мегаватчас.

При нормални обстоятелства периодът юли - септември покрива точно кампанията по нагнетяване на газа - газовата година започва на 1 октомври. Но призивите за пестене и топлата есен удължиха този период почти до ноември.

От данните на ЕК се вижда още, че делът на руския газ през третото тримесечие пада до 11%, а през октомври и ноември, по предварителни данни, намалява и под 10 на сто от общия внос на газ в общността.

Как да продължим?

През декември и януари потреблението на газ в България се сви сериозно. Топлофикациите са основен потребител на "Булгаргаз" - "Топлофикация София" например потребява една трета от всичкия газ в страната. Високите температури през тези два месеца намалиха търсенето на топлинни услуги. В допълнение авария в "Неохим" също съкрати потреблението на газ. При тази ситуация газовото дружество извърши виртуално нагнетяване в опит да балансира цената в газохранилището "Чирен".

Според изявленията на директора на "Булгаргаз" Деница Златева операцията е имала успех и цената в момента е по-поносима. В заявленията на дружеството към енергийния регулатор цените на природния газ от различните източници - доставките на втечнен газ, на тръбен газ от Азербайджан или на този в газохранилището, са заличени като търговска тайна.

Голяма част от газа в европейските газохранилища беше купен със субсидии от държавите, които искаха да бъдат сигурни, че зимата ще е осигурена. И въпреки че големите количества газ в резерв е гаранция за енергийната сигурност, много държави от ЕС, дори и да не си го признават, сега са в размисъл какво да правят с тях заради високата цена.

Пред Bloomberg германската компания, която управлява газовата мрежа в страната - Trading Hub Europe, отказва да коментира темата за възможните загуби. Компанията получи помощ от правителството в размер на 15 млрд. евро за нагнетяване на газохранилищата през есента. Тогава това беше единственият приоритет, обясняват от компанията.

Сега обаче е ясно, че използването на този газ ще донесе големи загуби - или за компаниите, или за данъкоплатците. Вероятно много от компаниите ще запазят газа в газохранилищата в очакване на нови пикове през следващата зима. Или ще се надяват цената да падне още през лятото, особено на фона на полупълните газохранилища, които могат да натиснат успешно цената, както се случва сега. По този начин Европа може да посрещне новия отоплителен сезон отново с пълни газохранилища и вече малко по-добра цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Няма страшно! Ще се нормализират още нещата и ще се балансират. Природният газ си струва всяка стотинка вкъщи, не бих го заменила, освен ако не почна да го плащам в злато хаха , а това няма как да стане заради много търговци вече в световен мащаб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още