IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на "Газпром" за Европа намалява с 22% от началото на годината

Цената на газа на борсата TTF падна до 55 евро за мегаватчас

18:30 | 17.01.23 г. 3
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

В първата половина на януари износът на природен газ от Русия към Европа е намалял с 22%, изчислява Ройтерс на базата на офциалните заявки на входните точки в Украйна и по "Турски поток". Традиционно "Газпром" публикува тези данни на всеки 15 дни, но сега тази статистика липсва.

Според заявеното от газовата компания в Entso - G, обединението на газопреносните оператори в Европа, в периода 1-15 януари 2023 година среднодневните доставки са в обем 63,7 млн. куб. метра, спрямо 81,9 млн. куб. метра средно на ден през декември. От Ройтерс коментират, че техни източници в компанията потвърждават информацията за свиването на износа.

От средата на 2022 година през Украйна се транзитират средно по около 41-41 млн. куб. метра на денонощие. Доставките са наполовина по-малки от договореното, след като "Газпром" отказа да прехвърли цялото количество през входната точка "Суджу", а украинският оператор "ГТС Украина" отказа да приема доставки през "Сохрановка", която е в контролирана от руски военни територия.

Така "Суджу" остана единственият вход на руския газ за Западна Европа. Доставките за Централна и Южна Европа се осъществяват през "Турски поток".

От заявките на "Газпром" в първите дни на годината е видно, че транзитът през Украйна намалява до около 35-36 млн. куб. метра на денонощие, а за днес (17 януари) дори е предвидени доставката на едва 32,6 млн. куб. метра.

Обяснението е в необичайно топлото време в Европа, което намали съществено потреблението на природен газ. Количеството газ в газохранилищата пък е на рекордно високо ниво за това време на годината - до 81,5% от капацитета на газохранилищата, по данни на Gas Infrastructure Europe (GIE).

Заради топлото време и пълните газохранилища цената на природния газ на нидерландската борса TTF падна до 55 евро за мегаватчас. Такива ценови равнища не бяха регистрирани от началото на декември 2021 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Господ вижда. Днес чета,бункерното джуд,жен,це се пъне, че икономиката на Русия се била представила по-добре през 2022 , отколкото се очаквало..Скоро ще гледа като наа,кано,, и обемите на износът минимални, и цените в пъти по-ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 мед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Хихи ... 55евра за МВтч ... отваме към под 50 ?! Откакто си гръмнаха тръбите нефелната 1/8 от земната суша , нещата постоянно се подобряват ... Посред зима друзя ативакъре-газовици-ракетчици ... Топла но все пак зима , нощем си е ладовинка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още