IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна повиши енергийните разходи на ЕС до 1 трлн. долара

Мекото време и пълните газохранилища свалят цената на газа, но нивата са съществено по-високи спрямо последните години

15:09 | 09.01.23 г. 17
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Заради войната в Украйна страните от Европейския съюз (ЕС) ще похарчат 1 трлн. долара за енергийни сметки, изчислява Bloomberg. Това са средствата в подкрепа на бизнеса и домакинствата заради високите цени - към 700 млрд. долара, както и парите, дадени за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива.

ЕС вече не купува петрол и руски въглища, а доставките на руски природен газ са съществено съкратени. Част от недостига беше покрит с увеличени доставки от Норвегия, а останалото - с внос на втечнен газ от Катар, САЩ и други източници.

Сега сме много по-оптимистично настроени спрямо есента, категоричен е Клаус Мюлер, ръководител на германския мрежови оператор Bundesnetzagentur в интервю за ARD. Неговият опитмизъм е свързан основно с пълните газохранилища в Германия (до 91% от капацитета им спрямо 54% в началото на миналия отоплителен сезон, когато "Газпром" не изпълни своите ангажименти), както и заради топлата зима досега.

Необичайно високите температури на този етап провалят плановете на руския президент Владимир Путин, отбелязва още Bloomberg. Те, заедно с комбинацията от намаленото потребление, доведоха до спад на цената на природния газ на водещата европейска борса - нидерландската TTF до ниво под 70 евро за мегаватчас.

Според прогноза на Morgan Stanley през 2023 година потреблението на газ в Европа ще намалее с 16% спрямо средното ниво за последните пет години. Това е последица както от свитата икономика, така и от някои мерки за енергийна ефекитвност, наложени на фона на войната в Украйна, както и увеличаването на възобновяемите енергийни мощности в Европа.

Ако зимата се задържи по-мека от обичайното, европейските газохранилища може да приключат сезона почти наполовина пълни, или с два пъти повече газ от миналата пролет. Това означава по-малко разходи за нагнетяване. Това води до намаляване на цената на газа, но тя още е по-висока от средните нива в последните години и рискове съществуват.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

През 2022 година европейските страни се възползваха от комбинация от фактори - затварянето на Китай заради случаи на коронавируса, както и запазването на газовите потоци от Русия, макар и много ограничено. Но в ЕС се опасяват, че това едва ли ще се повтори през 2023 година и реално следващата зима ще бъде по-голямо предизвикателство.

В момента се изгражда нов капацитет за доставка на втечнен газ, но той ще бъде в експлоатация едва през 2025 година. Но и тук Русия е предизвикателство, защото е третият по обем доставчик на втечнен газ в Европа през 2022 година.

В момента ЕС е в доста по-добра позиция по отношение на енергийната криза, но опасността още не е отминала, коментират анализаторите от Wood Mackenzie. Те предупреждават, че климатичните промени могат да доведат до внезапна рязка промяна във времето като например вълната арктически студ, обхванала САЩ през последните седмици. Тогава газохранилищата ще бъдат изпразнени до под 20% от капацитета им и следващото лято ще бъде голямо предизвикателство за европейския газов сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
За Германия е без значение колко струват суровините и енергоносителите. Който не му харесва, бяга навън. Чудно ли е, че никой от ФРГ не се заинтересува кой гръмна Северните патоци? Те самите, май? И затова не им пука. Да се прислужва на Чичо Сам е благодатна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Tук е България, а не якутия или башкорстан- на 31.12.2022г. на нос Калиакра беше... плюс 18 градуса по Целзий. Тук не сме замръзналата руССия с нейните гадни сибирски студове...Какво стана със студуването на софиянци, а- според теб, дали студуваме, въпреки, че руССия ни спря газа и Топлофикация София работи с неруССки газ;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС толкова ми е студено, ще спя с четири пижами една върху друга и осем родопски одеала. Беше прав, че зимата ще е студена и гладна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: zelka007... UK м/у ч4-та и 45-та седмица ... печатна грешка , не ч4-та , а 14-та седмица ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Pyramid... Ти как мислиш , дали съм го прегледал преди да го драсна ?! Тръбен газ с произход UK м/у ч4-та и 45-та седмица е средно 650млн кубика на седмица , има и по 680 ... :))) ... рассийски тръбни изпарения от 35-та седмица насам са средно по 560млн кубика на седмица и вървят надолу , като са падали и до 480млн. кубика . Пита се в задачата , е ли вече UK по-голям вносител на тръбен газ в ЕС от кооччиината или не е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Точно така е! Търчи-Лъжи в амок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
До: ИмпeраторътТози "император", НЕ Е Онзи Император.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
До: khao : Дай да я видим тази победа, че да няма изненади, а?НГ, прочее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
До: zelka007 , нещо си се объркал. Я пак си прегледай числата, да не се излагаш. Препоръка е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
"Войната в Украйна повиши енергийните разходи на ЕС до 1 трлн. долара. Мекото време и пълните газохранилища свалят цената на газа, но нивата са съществено по-високи спрямо последните години." ГРЕШКА: Не "войната", ами безгръбначните ЕС политикАни и слагачеството им на Щатите, доведоха до това оскъпяване, подпомогнати от терористичния акт срещу СП 1 & и СП2. Усукването и изкривяването чрез приказки, не променят фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още