IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна повиши енергийните разходи на ЕС до 1 трлн. долара

Мекото време и пълните газохранилища свалят цената на газа, но нивата са съществено по-високи спрямо последните години

15:09 | 09.01.23 г. 17
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Заради войната в Украйна страните от Европейския съюз (ЕС) ще похарчат 1 трлн. долара за енергийни сметки, изчислява Bloomberg. Това са средствата в подкрепа на бизнеса и домакинствата заради високите цени - към 700 млрд. долара, както и парите, дадени за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива.

ЕС вече не купува петрол и руски въглища, а доставките на руски природен газ са съществено съкратени. Част от недостига беше покрит с увеличени доставки от Норвегия, а останалото - с внос на втечнен газ от Катар, САЩ и други източници.

Сега сме много по-оптимистично настроени спрямо есента, категоричен е Клаус Мюлер, ръководител на германския мрежови оператор Bundesnetzagentur в интервю за ARD. Неговият опитмизъм е свързан основно с пълните газохранилища в Германия (до 91% от капацитета им спрямо 54% в началото на миналия отоплителен сезон, когато "Газпром" не изпълни своите ангажименти), както и заради топлата зима досега.

Необичайно високите температури на този етап провалят плановете на руския президент Владимир Путин, отбелязва още Bloomberg. Те, заедно с комбинацията от намаленото потребление, доведоха до спад на цената на природния газ на водещата европейска борса - нидерландската TTF до ниво под 70 евро за мегаватчас.

Според прогноза на Morgan Stanley през 2023 година потреблението на газ в Европа ще намалее с 16% спрямо средното ниво за последните пет години. Това е последица както от свитата икономика, така и от някои мерки за енергийна ефекитвност, наложени на фона на войната в Украйна, както и увеличаването на възобновяемите енергийни мощности в Европа.

Ако зимата се задържи по-мека от обичайното, европейските газохранилища може да приключат сезона почти наполовина пълни, или с два пъти повече газ от миналата пролет. Това означава по-малко разходи за нагнетяване. Това води до намаляване на цената на газа, но тя още е по-висока от средните нива в последните години и рискове съществуват.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

През 2022 година европейските страни се възползваха от комбинация от фактори - затварянето на Китай заради случаи на коронавируса, както и запазването на газовите потоци от Русия, макар и много ограничено. Но в ЕС се опасяват, че това едва ли ще се повтори през 2023 година и реално следващата зима ще бъде по-голямо предизвикателство.

В момента се изгражда нов капацитет за доставка на втечнен газ, но той ще бъде в експлоатация едва през 2025 година. Но и тук Русия е предизвикателство, защото е третият по обем доставчик на втечнен газ в Европа през 2022 година.

В момента ЕС е в доста по-добра позиция по отношение на енергийната криза, но опасността още не е отминала, коментират анализаторите от Wood Mackenzie. Те предупреждават, че климатичните промени могат да доведат до внезапна рязка промяна във времето като например вълната арктически студ, обхванала САЩ през последните седмици. Тогава газохранилищата ще бъдат изпразнени до под 20% от капацитета им и следващото лято ще бъде голямо предизвикателство за европейския газов сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
ЕС ще се разори, опитвайки се да навреди на Русия !!! А тука тролчетата ще продължават да квичaт, треперейки от студ. Колко загуби само от спирането на газчицата за ЕС и колко за Русия? Разликите са стократни. И ако сега хранилищата са пълни, пак е благодарение на руснаците... а тая година как ще се изкара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Европа здраво субсидира Путин! Само ние сме му дали 7 милиарда лева за 2022! Нека да му е зле на него и на руската икономика, и да чакаме да се срине!!! САЩ и Русия печелят от войната, Европа губи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смешен , UK е по-голям вносител на природен газ в ЕС отколкото матушката ... Темата природен газ тази есен няма да фигурира в икономическият дневен ред на съюза ... За лична консумация , газовият ни бизнес (на ЕС) с нефелните блатни opkи е в порядък по-малък , отколкото само производството на локомотиви само на Сименс . Всяко едно по-голямо производствено съоръжение в ЕС , генерира по-голям паричен поток от газовият бизнес с крадците на съдомиялни ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: Tikva007 иначе кво ще стане, безработен глууупако? Ще завършат празни, както всяка година... е, и ? Да, победата на Украйна ще ни донесе свобода от руския ботуш и на нас! Вместо да ядеш, каквото не се яде, трябва да си благодарен на украинските защитници! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
*Ако зимата се задържи по-мека от обичайното, европейските газохранилища може да приключат сезона почти наполовина пълни* - Ами да хвърлят един боб - дали, или надали. Икономика на надеждите, или на *акОто*. Апогей на спасителната вяра, че *на кьорравите врабци Господ им варди гнездото*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: *Дори ние, действаме, дори ние* - Хайде без излишен патос. Вие специално, с Търчилъжи и Петкан, не сте спирали да действате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
Импeраторът
преди 1 година
ЕС беше мъртъв (за мен). Войната на Путин му вдъхна живот. Най-хубавото, разбира се, е че ЕС премахва зависимостта си към РФ с всеки изминал ден. Дори ние, действаме, дори ние. А какво остава за държави, които не се управляват от руски пионки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още